Ich menšie alebo väčšie guľovité súkvetia sa elegantne vznášajú nad záhonmi a počas kvitnutia z diaľky priťahujú pohľady. Akú starostlivosť im treba venovať?

 

uvod cesnak

 


Cesnak je zdravá a v poslednej dobe viac vyhľadávaná zelenina. Medzi cesnakmi je však aj veľa vyšľachtených okrasných druhov, ktoré sú zaujímavé viac svojimi súkvetiami. Tie sú zložené z množstva rôzne veľkých, hviezdicovitých kvetov, najčastejšie fialovej, ružovej alebo bielej farby. Okrem toho existujú aj cesnaky s modrými alebo žltými kvetmi. Súkvetia môžu byť riedke alebo hustejšie.


Kvitnutie a využitie


Okrasné cesnaky rozkvitajú postupne, prvé na jar, v apríli a máji, ďalšie začiatkom leta - v júni a júli. Súkvetia sú často zaujímavé aj po odkvitnutí a zoschnutí, preto ich zo záhonov neodstraňujte. V takejto podobe môžu byť neskôr aj zimnou dekoráciou záhonov.


Sortiment okrasných cesnakov je prekvapivo pestrý, navyše ide o pestovateľsky nenáročné rastliny, ktoré znášajú teplo, sucho a vietor. V poslednej dobe sa aj preto stali súčasťou výsadieb moderných záhrad, stepných a štrkových záhonov a strešných záhrad. Rovnako sa hodia aj do tradičných vidieckych záhonov, záhrad a dvorov. Niektoré nižšie druhy sa dajú úspešne pestovať aj v nádobách na balkónoch a terasách.

 

cesnaky 3

 


Medzi okrasnými cesnakmi nájdete vyššie (100 – 80 cm), stredne vysoké aj nižšie druhy (do 50 cm). Od toho sa odvíja aj ich využitie v záhrade. Vyššie druhy môžete zakomponovať do zmiešaných kvetinových záhonov a výsadieb v predzáhradkách, do štrkových plôch, medzi okrasné trávy a ruže. Nižšie sa hodia do skaliek, suchých kvetinových múrikov, k chodníkom, na svahy, takisto si ich môžete vysadiť aj do črepníkov alebo si z nich vytvoriť súvislý podrast pod drevinami (cesnak žltý).


Pestovanie


Najlepšie sa bude okrasným cesnakom dariť na slnečnom a teplom mieste, so suchšou a priepustnou, hlinitopiesočnatou pôdou, ktorá má vyšší obsah vápnika. Cesnak žltý naopak žiada polotieň a mierne vlhkú, hlinitú pôdu.
Cibule okrasných cesnakov si môžete vysadiť počas jesene, ideálne do menších a väčších skupiniek. Cibule vyšších druhov môžete vysádzať do záhonov aj jednotlivo. Dôležité je urobiť to tak, aby listy cesnakov, ktoré už často v čase kvitnutia žltnú a zasychajú zakryli listy iných trvaliek.

 

cesnaky 2

 


Ak budete tieto cibuľoviny vysádzať do skupín, medzi sebou by mali byť vzdialené asi 30 cm. Pokiaľ ide o hĺbku výsadby, platí všeobecné pravidlo, že výsadbová jamka by mala byť dvakrát väčšia ako je priemer vysádzanej cibule. Miesto výsadby na začiatku jesene zavlažte, inak nič iné netreba. Vysadiť si predpestované rastliny môžete s koreňovým balom aj na jar. V poslednej dobe ich dostať bežne kúpiť.


Veľkou výhodou okrasných cesnakov je, že nie sú napádané chorobami ani škodcami. Cibule nie je potrebné každoročne vyberať z pôdy, stačí raz za asi 5 rokov. Okrasné cesnaky nevyžadujú zimný kryt, naše zimy znášajú bez problémov. Pred príchodom prvej zimy je však lepšie napriek tomu miesto výsadby zakryť suchým lístím.

 

cesnakokrasny

 

Výber druhov


Sortiment okrasných cesnakov je rozsiahly, ale v záhradách sa pestuje len niekoľko osvedčených druhov. K najatraktívnejším patrí až 1,5 m vysoký cesnak obrovský (Allium giganteum). Má atraktívne husté, guľovité súkvetia, ktoré sú zložené z drobných fialových kvietkov. Nevýhodou tohto druhu sú zasychajúce listy počas kvitnutia. Uplatní sa v zmiešaných kvetinových záhonoch alebo vo výsadbách okrasných tráv. Súkvetia sa hodia na rez.

giganteum

 

 


Nádherný je aj cesnak kovovolesklý (Allium christophii). Kvitne dlho, súkvetia sú vzdušné, riedke, fialové a zaujímavé po zoschnutí aj v ďalších obdobiach. Tento cesnak výborne odoláva mrazu, obľubuje slnečné a suchšie miesta. Vyniká v štrkových plochách, medzi nízkymi ihličnanmi a suchomilnými trvalkami alebo na okraji kvetinových záhonov, jednotlivo alebo v menších skupinkách.

cesnaky 4

 

 


V skupinách vynikne v čase kvitnutiu aj cesnak guľatohlavý (Allium sphaerocephalon). V období kvitnutia je vysoký asi 80 cm, kvety má karmínové až fialové, usporiadané v husto pôsobiacom, menšom guľovitom súkvetí. Kvitne neskôr, v júni až júli. Patrí k pestovateľsky nenáročným a vďačným druhom. Uplatní sa na okraji záhonov, vo väčších skalkách alebo v skupinách s nižšími okrasnými trávami.

okrasnycesnak 2

 


K ďalším zaujímavým druhom patrí cesnak karatavský (Allium karataviense). Je nízky, súkvetia sú zložené z bledoružových kvetov, ktoré spolu s elipsovitými listami vytvárajú pekný celok. Uplatní sa v skupinách alebo jednotlivo v skalkách, na okraji záhonov aj v nádobách. Nápadnými modrými súkvetiami púta nižší cesnak azúrový (Allium caeruleum), ktorý je klenotom kvetinových výsadieb. Žltými väčšími kvetmi zasa prekvapuje cesnak žltý (Allium moly), ktorý vytvára na ideálnych miestach v polotieni súvislé porasty.

 

 

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor

Pin It