Dokážu byť efektnou ozdobou mestskej aj vidieckej záhrady. Uplatnia sa samostatne, v skupinách ako súčasť skaliek, predzáhradky či dvora a využiť ich môžete na vytvorenie vždyzelených živých plotov.

 

ihlicnany getfound


Vysadenie ihličnanov nie je zložité a pestovanie väčšiny týchto drevín zvládne aj začínajúci záhradkár. Dôležité je zvoliť správne druhy, vytvoriť im ideálne podmienky a pri výsadbe a pestovaní dodržať niekoľko pravidiel. Zhrnuli sme preto základné odporúčania, ako konifery sadiť a pestovať.


Ako si vybrať konifery?

 

Konifery vyniknú samostatne, no svedčí im to aj v spoločnosti iných okrasných rastlín, sú ľahko kombinovateľné. Zapôsobia v skupinách, ktoré sú zložené buď z opadavých kvitnúcich alebo vždyzelených krov, zakomponovať ich môžete do záhonov, ostrovčekov či záhonov v trávnikoch a tiež do skaliek, niektoré druhy a odrody aj do vresovísk. Veľmi efektná je kombinácia týchto drevín s okrasnými trávami alebo vždyzeleným brečtanom.

 

Aké druhy uprednostniť?

Konifery vyberajte podľa účelu, aký majú vo vašej záhrade plniť. Ak si zakladáte živý plot, siahnite po tuji, no aj po cyprosuvcoch či cypruštekoch. Do skaliek a menších záhrad sa hodia zakrpatené odrody cypruštekov, borievok, smrekov alebo borovíc. Pokiaľ ide o solitérne umiestnenie, zvoliť môžete smrek pichľavý a jeho odrody so sivomodrým ihličím, pôsobivá je aj kórejská jedľa, ktorá sa počas zimy môže zmeniť na exteriérový vianočný stromček. Exotickejšie pôsobia kryptomérie alebo cédre či chúlostivejšia araukária.

 

Kedy a kde nakupovať?

Pre výsadbu ihličnanov je najvhodnejšia jeseň, po ponuke vhodných druhov sa preto začnite obzerať v tomto ročnom období. Ihličnany bežne zoženiete vo väčšine záhradných centier a hobby marketov, no často aj v supermarketoch. Ak si chcete vysadiť viac stromčekov súčasne, využite akciové ponuky či Black Friday zľavy, vďaka ktorým výrazne ušetríte. Konifery sú po zakorenení odolné záhradné rastliny, preto nemusíte mať obavy o ich ďalší rast a prosperovanie.

 

Ako sadiť?

 

Pre výsadbu sú ideálne mesiace september až október. Kým nehrozia silnejšie mrazy, môžete ich vysádzať ešte aj v prvej polovici novembra. Druhou alternatívou sú jarné mesiace - marec a apríl.

Ihličnanom sa bude dobre dariť na slnečných a polotienistých miestach, niektoré (napríklad tis) si poradia aj s tieňom. Ihličnany nemajú ani špecifické nároky na pôdu. Prosperujú v ťažších aj ľahkých pôdach, ideálne však je, ak je mierne kyslá. Ak je substrát málo priepustný, môžete doň pri výsadbe zakomponovať trochu piesku. Príliš piesočnaté pôdy je žiadúce vylepšiť kvalitným kompostom.

Výsadba je rovnako nenáročná. Pôdu najskôr dôkladne prekyprite. Následne vyhĺbte výsadbovú jamu, tá by mala byť 1,5x tak hlboká a 2x tak široká ako kvetináč, v ktorom ste ihličnan kúpili. Vysádzaný ihličnan opatrne vyberte z kvetináča, a to spolu s neporušeným koreňovým balom. Pred výsadbou ho dôkladne zavlažte. Ihličnan umiestnite do pripravenej výsadbovej jamy a zasypte substrátom pre ihličnany. Vyšším jedincom nezabudnite poskytnúť pevnú oporu. Na povrch pôdy v okolí vysadenej dreviny rozsypte drobnejší kôrový mulč.

 

Starostlivosť o konifery

 

Väčšina ihličnatých stromčekov je pestovateľsky nenáročná. Pravidelná zálievka nie je potrebná, zakorenené konifery si vystačia s vlahou zo zrážok. Výnimkou je obdobie bezprostredne po výsadbe, kedy sa drevina zakoreňuje. Zeminu niekoľko týždňov po výsadbe pravidelne kontrolujte a v prípade preschnutia ju zalejte. Staršie stromčeky zalievajte len v období dlhšie trvajúcich letných horúčav a sucha. Zálievku zrealizujte vždy v skorších ranných hodinách.


Prihnojovanie

Dopĺňanie živín nie je nutnosť. Pôda obsahujúca príliš málo živín sa však môže na drevine prejaviť postupným hnednutím stromčeka. Ak chcete ihličnanu dopomôcť k zdravému rastu, môžete do pôdy zapracovať vyzretý kompost alebo aplikovať niektoré z hnojív, ktoré sú pre ihličnany určené. Prihnojovať stačí dvakrát ročne, na jar a po skončení leta.


Rez a tvarovanie

Strihaniu venujte pozornosť najmä vtedy, ak chcete ihličnany tvarovať. Dávajte však pozor, aby ste pri prestrihávaní neodstránili viac ako tretinu vetvičky. Ostatným stromčekom odstraňujte len polámané či preschnuté konáre. Prerezávanie konifer si naplánujte na pekné dni počas skorej jari. Stromček sa vám počas roka odmení sviežosťou a zdravým vzhľadom. Ak chcete ihličnany tvarovať, nové výhonky skráťte koncom jari na asi polovicu. Týmto spôsobom si môžete pekne vytvarovať napríklad borovice.

 

Zdroj: GetFound.cz

Foto: Shutterstock

 

PR

 

Pin It