Ani na jeseň nemusia kvetináče zívať prázdnotou. Môžete si ich naplniť čerstvým substrátom a vysadiť do nich množstvo zaujímavých a typicky jesenných rastlín.

 

jesenna vysadba


Vyberte si dekoratívne a mrazuodolné kvetináče, ktoré majú na dne otvor na odtok prebytočnej zálievkovej vody. K farbe kvetináča prispôsobte farebnosť výsadby. Zvoľte kombinované výsadby, teda zoskupenie viacerých rastlín.


Pokiaľ ide o konkrétne druhy, hodiť sa budú kvitnúce druhy ale aj tie, ktoré sú ozdobné listami, trvalky, trávy alebo papraďorasty. Z kvitnúcich rastlín nezabudnite na vresy, chryzantémy, astry, sirôtky, cyklámeny. Doplňte ich nižšími okrasnými trávami, heucherami s ozdobnými listami, okrasnými kapustami, brečtanom, zbehovcom a ďalšími rastlinami s peknými a farebne nápadnými listami. Pridať tiež môžete rastliny s peknými plodmi.


Rastliny teraz môžete sadiť aj tesnejšie k sebe. Výsledný efekt bude zaujímavejší. Po výsadbe udržujte substrát stále mierne vlhký (nie príliš mokrý), priebežne odstraňujte suché alebo poškodené listy a tiež odkvitnuté kvety. Prihnojovanie nie je potrebné. V prípade, že hrozia mrazy, výsadby zakryte netkanou textíliu.

 

1. Drenáž

postup jesen 01

Na dno kvetináča nasypte asi 5-8cm vysokú vrstvu keramzitu. Zabráni hromadeniu vlhkosti v blízkosti koreňov. Použiť môžete aj drobný riečny štrk.

 

2. Substrát

postup jesen 02

Drenážnu vrstvu z keramzitu zakryte kúskom netkanej textílie. Potom môžete kvetináč naplniť čerstvým záhradníckym substrátom, ale nie až po úplný okraj.

 

3. Astra

postup jesen 03

Po naplnení substrátom môžete začať s výsadbou rastlín. Vysádzajte ich s neporušeným koreňovým balom. Začnite s výsadbou najvyššej astry, umiestnite ju do pozadia.

 

4. Vres

postup jesen 04

Pokračujte výsadbou ďalších rastlín. K fialovo kvitnúcej astre sme vybrali vres so striebristými výhonkami. Dôležité je kombinovať v kvetináči rôzne rastové formy.

 

5. Kostrava

postup jesen 05

Výsadbu dokončite doplnením nízkej a nenáročnej okrasnej trávy kostravy. Keď budete mať voľné miesto, doplniť si môžete aj kvitnúcu sirôtku.

 

6. Zálievka

postup jesen 06

Okolo vysadených rastlín dosypte substrát, utlačte a napokon výsadbu dobre zalejte. Kvetináč potom umiestnite na slnečné a dobre viditeľné miesto.

 

Napísal: Daniel Košťál

Foto: autor

 

Pin It