K vianočne naladenému interiéru patrí živý vianočný stromček, či už rezaný alebo vysadený v kvetináči. Vianočný stromček však môže byť aj trvalou súčasťou exteriéru.

 

vianocny stromcek vonku 23


Najlepšie, ak sa ním stane aspoň dva metre vysoký, rovnomerne rastúci a dobre viditeľný ihličnan. Počas adventu potom už len stačí ozdobiť takýto ihličnan malými svetielkami a decentnými ozdobami. Pohľad na nádherne vysvietený exteriérový vianočný stromček si budete môcť vychutnávať z príjemne vyhriateho domu alebo počas podvečernej prechádzky zimnou záhradou.


Teraz síce nie je priaznivé obdobie na výsadbu ihličnanov, máte však jedinečnú príležitosť nájsť vo svojej záhrade pre exteriérový vianočný stromček vhodné miesto a vybrať si konkrétny druh. Hodí sa viacero druhov nenáročných a jednoducho dostupných ihličnanov.


Keď budete pre túto drevinu vyberať vhodné miesto, myslite na to, že exteriérový vianočný stromček by mal byť dobre viditeľný z domu – ideálne z obývacej izby. Zároveň je dôležité, aby k nemu vonku prichádzalo svetla zo všetkých strán /podporí to rovnomerné zahustenie), mal by mať tiež okolo seba dostatok miesta a k dispozícii kvalitnú, výživnú a nevysychavú pôdu. Aké druhy ihličnanov sa na tento účel najviac hodia? Hlavne tie, ktoré majú typický tvar vianočného stromčeku. Pozrite si niekoľko našich tipov.


Jedľa kórejská (Abies koreana)

Ide o ihličnan, ktorý sa na tento účel využíva veľmi často. Má viacero pekných kultivarov a na dotyk príjemné ihličie. Typické pre túto jedlu sú modrasté valcovité šišky, ktoré sa na konárikoch objavujú už v mladom veku. Ihličky má krátke, lesklé a sýtozelené. V ideálnych podmienkach dorastá do výšky 3-5 m a šírky 2,5m, pričom si zachováva príťažlivý, kompaktnejší, pyramidálny tvar. Jedľa kórejská prosperuje na slnečnom mieste s mierne vlhkou a skôr kyslejšou pôdou. Nie je pestovateľsky náročná a netreba ju strihať, či špeciálne tvarovať. Vhodné je však vyhradiť jej dostatok miesta.


Jedľa Nordmannova (Abies nordmanniana)

Ide o najčastejšie predávaný rezaný vianočný stromček. Tento atraktívny ihličnan môžete pestovať aj v záhrade a poslúži vám aj ako exteriérový vianočný stromček. Vyniká veľmi hustým a kužeľovitým tvarom, ihličky má krátke, tmavozelené a príjemné na dotyk. Táto jedľa bude ozdobou záhrady aj mimo obdobia Vianoc. Daríiť sa jej bude na slnečnom aj polotienistom mieste, v mierne vlhkej, priepustnej a skôr kyslejšej pôde. Znesie však aj suchšiu pôdu (ale nie dlhodobo) a toleruje aj znečistené ovzdušie.


Smrek omorikový (Picea omorika)

Tento príťažlivo vyzerajúci druh smreku ozdobí stredne veľkú alebo väčšiu záhradu. Je to štíhlejší ihličnan s typicky prevísajúcimi konármi, ktoré na konci vystupujú nahor. Ihličky má kratšie, šedozelené a pichľavé. Tento smrek dorastá v ideálnych podmienkach až do výšky 20 m. Ide o pestovateľsky nenáročný ihličnan, prosperuje na slnečnom mieste, znesie aj suchšiu pôdu a znečistenejšie mestské ovzdušie. Smrek omorikový je po ozdobení svetielkami mimoriadne príťažlivý.


Smrek obyčajný (Picea abies)

Tradičný ihličnan našich končín, ktorý pôsobí kúzelne najmä pri chatách a starších chalupách. Hoci býva redší, po doplnení svetielkami je veľmi pôsobivý. Dnu by rýchlo opadal, vonku však vyniká jeho prirodzená krása, navyše tu vydrží svieži. Výborne prosperuje vo vyšších polohách, v oblastiach s vlhkejšou pôdou a vyššou vlhkosťou vzduchu. Trpí v suchších lokalitách a tam, kde je znečistený vzduch. Smrek obyčajný má veľa kultivarov. Jeden z najkrajších je WILL'S ZWERG. Ponúka veľmi pekný kompaktný tvar a sýtozelené ihlice. Bezproblémovo sa dá ozdobiť, často na to netreba ani rebrík. Rastie pomaly a dorastá len do výšky asi 3m a šírky 2m, hodí sa preto aj do menších záhrad. Pôdu vyžaduje neutrálnu až mierne kyslú. Ihličky má krátke, tuhé a sýtozelené.


Smrek pichľavý (Picea pungens)

Hoci jeho tuhšie a sýto vyfarbené sivo modré ihlice veľmi pichajú, celkový tvar tohto ihličnanu zaujímavý až ojedinelý. Je hustý, kompaktný, rovnomerne rastie a patrí k najmenej náročným ihličnanom. Najlepšie rastie na slnečnom stanovišti s mierne kyslou až neutrálnou, priepustnou pôdou. Prednosťou tohto smreku je, že znesie aj znečistenejšie ovzdušie miest. Nevýhodou je prácnosť ozdobovania, keďže veľmi pichá. Smrek pichľavý má veľa kultivarov, k najviac osvedčeným patrí kultivar Glauca.


Smrek sivý (Picea glauca)

Najznámejší je jeho nižší kultivar Conica, pre ktorý je typický atraktívny, kompaktný a kužeľovitý rast. Ide o pomaly rastúci ihličnan, ktorý netreba strihať. Má drobné, mäkké a jemne pichľavé ihličky. Najlepšie sa mu darí na slnečnom mieste a v pôde, ktorá príliš nevysychá. Po mnohých rokoch pestovania dorastá do výšky 2m a šírky asi 1,5m. Tento ihličnan môžete bez obáv pestovať aj vo väčšom kvetináči s kvalitným substrátom, umiestniť ho ptoom môžete na terasu alebo dvor. Počas Vianoc jeho atraktivitu zvýšia drobné biele svetielka.

 

Borovica lesná (Pinus sylvestris)

Patrí k domácim a nenáročným druhom a má viacero veľmi pekných kultivarov. Ide o vďačný, prirodzene pôsobiaci a typicky vianočný ihličnan, ktorý sa hodí do moderných aj tradičných záhrad. Má dlhšie, šedo zelené a mierne pichľavé ihličie, ktoré je usporiadané vo zväzkoch. V mladšom veku majú tieto borovice kužeľovitý tvar a vtedy sú po ozdobení menšími svetielkami najkrajšie. Niektoré kultivary si však takýto tvar zachovávajú aj v staršom veku. Borovici lesnej vyhovujú slnečné a teplejšie miesta, výborne znáša sucho aj mierne vlhkú pôdu. Prednosťou borovíc je odolnosť voči mrazom aj vetrom.

 

Aké ihličnany si počas Vianoc môžete ozdobiť svetielkami a dekoráciami? Napríklad tis, jedľovec, céder, borievku a mladšie cyprušteky a douglasky.

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: canva

 

Pin It