Dokáže sa nielen šplhať ale aj plaziť a môže mať dokonca podobu kra. Patrí k vďačným drevinám a svoju zeleň nestráca ani v zime. V záhrade pomôže vyriešiť mnohé problémy.

 

brectan uvod


Brečtan (Hedera) nájdete rásť aj vo voľnej prírode, zároveň je aj obľúbenou záhradnou rastlinou. Patrí medzi nenáročné, vždyzelené okrasné dreviny, v niektorých krajinách je však pokladaný za invazívnu rastlinu. V záhradách sa pestuje oddávna a dodnes sú v starších výsadbách viditeľné rôzne plochy, ktoré sú touto popínavkou husto porastené. Kedysi bol brečtan, najmä kvôli svojej dlhovekosti, pokladaný za symbol večnosti a s obľubou sa vysádzal nielen na pietne miesta ale aj do romantických záhrad. Spojenie typických tmavozelených listov s rôznymi záhradnými detailmi je aj v súčasnej dobe veľmi pôsobivé.


Nové formy


Záujem o pestovanie brečtanu v posledných rokoch rastie, v záhradníctvach sa dokonca objavujú menej známe druhy či kultivary. Dôvodom rastúcej popularity tejto dreviny je jednoduché pestovanie a to, že si veľmi dobre poradí aj s horšími podmienkami. Brečtan toleruje ponuré, tienisté a polotienisté, vlhké alebo iné problematické a aj severne orientované stanovištia. Pestrolisté formy sa však ukážu v plnej nádhere aj na slnečných stanovištiach.

 

brectan


Pestrá ponuka


Sortiment brečtanov je už dnes rozsiahly. Existuje množstvo foriem a kultivarov. Troj alebo päťlaločné dlaňovité listy tejto dreviny môžu byť čisto zelené, bielo alebo žlto panašované, niekedy prekvapia svojim tvarom, inokedy veľkosťou. Všetky formy a kultivary po dobrom zakorenení prinášajú záplavu listov, ktoré vystavujú na obdiv svoju zeleň aj v zimnom období.


Najznámejší a najviac pestovaný je brečtan popínavý (Hedera helix). Tento druh patrí k najodolnejším, rýchlo rastie, nevyžaduje zvláštnu pozornosť a spoľahlivo odoláva aj nižším teplotám. Na jeseň staršie jedince kvitnú a ich žltozelené kvety sú intenzívne vyhľadávané včelami. Po odkvitnutí sa vytvoria modročierne bobule, ktoré sú obľúbenou potravou vtákov a peknou zimnou dekoráciou.


Ďalšie druhy, napríklad brečtan kolchický (Hedera colchica) či brečtan popínavý zimný (Hedera helix subsp hybernica) sú o niečo citlivejšie na chlad a preto je dôležité vybrať im v záhrade viac chránené miesto. Dariť sa im bude len v teplejších lokalitách. Brečtan kolchický má väčšie a oválnejšie panašované listy.


Zaujímavé pre naše záhrady sú však niektoré kultivary brečtanu popínavého, napríklad ERECTA, ktorý má skôr krovitejší, či stĺpovitejší rast a upúta nápadnými vzpriamene rastúcimi výhonkami. Môže byť spestrením okrasnej výsadby. Kultivar ARBORESCENS je zasa nevšedný tým, že má bujnejší a krovitejší rast a k svojmu rastu nepotrebuje oporu. Keďže veľmi dobre znáša tvarovanie, využíva sa na výsadbu živých plotov, napríklad aj na tienistých miestach, kde sa iným drevinám nedarí.

 

brectan

 

Využitie v záhrade 


V prvých dvoch- troch rokoch po výsadbe rastie brečtan pomalšie. Po dobrom zakorenení však začne rásť rýchlejšie a každoročne vyženie množstvo nových silných výhonkov. V ideálnych podmienkach táto rastlina dorastá až do výšky 20 m. Nedokáže sa dobre vyšplhať len po bielo sfarbenom povrchu (pomôže tmavší náter) ani po hladkej omietke. O podklad, ktorý by mal byť drsnejší, sa brečtan prichytáva pomocou malých prísavných korienkov, teda nepotrebuje pevnú oporu ako iné popínavky.


Brečtan môžete využiť na doplnenie alebo zakrytie plotov, múrov, pergol, stojísk s odpadovými nádobami, na okraje schodísk a k zábradliam alebo na vytvorenie súvislej pokrývky pôdy na miestach, kde sa nedarí trávniku. Keďže ide o jedovatú rastlinu, nemali by ste ho pestovať v záhradách s menšími deťmi. Je ideálnou rastlinou pod stromy a kry, kde prenikne veľmi málo svetla. Na ploche, kde rastie, nebude mať burina žiadnu šancu vyrásť. Jeho výhonky by sa však nemali dostať do korún stromov. Bujný brečtanový porast dokáže zakryť nevzhľadné alebo problematické miesta, kúty, staré múry, kopy kamenia či starých tehál, ktoré nechcete odstraňovať. Je tiež ideálnou voľbou ak si chcete vytvoriť fasádu z listov. Ešte predtým ju však treba fasády a steny dôkladne skontrolovať, brečtan sa nesmie vysádzať k poškodenému murivu. Treba si však uvedomiť, že strhávanie staršieho brečtanového porastu nebýva jednoduché a často pritom dochádza k strhnutiu omietky. Preto býva fasáda z brečtanu dlhoročnou záležitosťou. Tiež treba dbať, aby sa brečtanové výhonky nedostali do okolia okien či odkvapových rúr.


Vybrané druhy či kultivary môžete dočasne pestovať aj vo vegetačných nádobách na dvoroch či terasách. Brečtan veľmi dobre znáša tvarovanie a preto ho aj pri pestovaní v kvetináči môžete vhodne usmerňovať.

 

brectan


Požiadavky na stanovište


K svojmu dobrému a rýchlemu rastu táto drevina potrebuje dostatok vlahy, pôda však nesmie byť trvale zmáčaná. Keď táto drevina rastie v suchšej pôde, zvyknú jej viac opadávať listy. Ideálna je priepustná a výživná pôda s vyšším obsahom vápnika. Prekážať tejto popínavke nebudú ani piesočnaté pôdy, avšak potom jej treba na jar dopriať každoročnú dávku kvalitného kompostu.


Nedávno vysadené rastliny treba pravidelnejšie zalievať, potom to už nebýva potrebné. Mladšie rastliny sa tiež vyplatí na jar prihnojiť kompostom alebo komplexným minerálnym hnojivom. Potrebný je aj každoročný rez, ktorým rastlinu podľa potreby zredukujete a udržíte vo vyhradenom priestore. Rez však treba stihnúť vždy do začiatku jesene.


V staršom veku môže príliš rozrastený a zanedbaný brečtan spôsobiť problémy. Najmä ak obrastie stromy, svojou vyššou hmotnosťou prispeje k zlomeniu konárov alebo zamedzí prístup svetla k listom stromu. Inak brečtan stromom neprekáža, neodoberá im vlahu ani živiny.


Ideálnou dobou na výsadbu brečtanu je jar alebo skorá jeseň. Rastliny vysádzajte s neporušeným koreňovým balom, keď sa majú popínať, vhodná je výsadba rastliny mierne šikmo (listami bližšie k ozeleňovanému povrchu). Brečtan sa dá jednoducho rozmnožiť pomocou stonkových odrezkov. Týmto spôsobom si môžete zadovážiť hlavne nové rastliny zaujímavých druhov a kultivarov.

 

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor, Pixabay

 

Pin It