Veľa ľudí je presvedčených, že vyvýšené záhony sú určené len na pestovanie zeleniny a iných úžitkových rastlín. Vytvoriť sa v nich však dá aj nádherný kvetinový záhon.

 

vyvyseny zahon kvety titulna


Vo vyvýšených záhonoch výborne prosperujú aj okrasné rastliny. Od jarných mesiacov až do jesene v nich môžu postupne rozkvitať cibuľoviny a hľuznaté rastliny, výborne sa na takýchto miesta darí aj trvalkám, letničkám, dvojročkám, dokonca kvitnúcim drevinám a ružiam, okrasným trávam a tiež vybraným kvitnúcim exotickým rastlinám. Okrasné rastliny je dokonca možné skombinovať s úžitkovými, napríklad so zeleninou a bylinkami, výsledkom sú atraktívne kombinované výsadby.


V sortimente okrasných rastlín nájdete veľa bežne dostupných a zaujímavých druhov, s rôznymi rastovými charakteristikami (vzpriamene rastúce, s prevísajúcim alebo trsovitým rastom), väčšími aj menšími kvetmi a zároveň peknými listami. Mnohé z týchto rastlín sú nenáročné na pestovanie a vyznačujú sa dlhým obdobím kvitnutia. Základom úspechu je zvoliť správne druhy do daných podmienok, vybrať primerané množstvo rastlín a navzájom ich vhodne skombinovať.

 

vyvyseny zahon kvety 1


1. Kombinovanie


Rovnako ako pri pestovaní zeleniny aj pri zostavovaní kvetinových záhonov vo vyvýšených záhonov je lepšie rozhodnúť sa pre kombinované výsadby. Takýto záhon je totiž zaujímavý už na prvý pohľad, prekvapuje stále niečím novým, navyše bude neustále meniť svoju podobu. Postupne v ňom rozkvitá niekoľko druhov rastlín, pestrá výsadba väčšinou okamžite priláka užitočný hmyz, pestrofarebné motýle, poskytne kvety na ozdobenie jedál alebo na dekorovanie interiéru domu. Ak by ste sa rozhodli pre jeden či dva druhy okrasných rastlín, mohlo by sa stať, že po ich odkvitnutí by zostal vyvýšený záhon počas zvyšku sezóny nezaujímavý.


Dômyselne zostavené zoskupenie rastlín môže pôsobiť v rámci takéhoto záhona príťažlivo počas celej sezóny. Ideálne ak v rámci takejto výsadby stále niečo kvitne alebo púta zaujímavou farebnosťou, a to aj počas zimy. Výber jednotlivých rastlín si dôkladne naplánujte a zoznamu rastlín sa pridŕžajte. To, čo nezoženiete hneď, si môžete dosadiť neskôr. Nezabudnite, že niektorým druhom sa darí na slnku, iným naopak v polotieni.


Vyvýšený záhon s okrasnou výsadbou bude vkusnou a štýlovou súčasťou modernej ale aj tradičnej záhrady, dvora alebo dokonca predzáhradky. Využiť takýto záhon môžete aj na rozdelenie priestoru, dotvorenie zákutí alebo vytvorenie netradičnej kvitnúcej kulisy. Vkusne vysadený vyvýšený záhon zároveň reprezentuje, stane sa vizitkou vášho vkusu a odzrkadlením vašej príslušnosti k určitému štýlu.

 

vyvyseny zahon kvety 2


2. Rastliny


Už od skorej jari môžu vo vyvýšenom záhone rozkvitať nižšie alebo vyššie cibuľoviny a hľuznaté rastliny. Pri okrajoch záhona sa počas slnečných dní nádherne vynímajú krókusy, rôzne druhy tulipánov, narcisov alebo hyacintov, oplatí sa vyskúšať aj veternice alebo kosatčeky. Nezabudnite, že cibule a hľuzy na jar kvitnúcich rastlín sa sadia už počas jesene. Počas leta a začiatkom jesene ozdobia výsadbu kvety kán, georgín, gladiol alebo montbrécií. Tieto rastliny treba vysádzať najneskôr koncom jari.


Pestré možnosti ponúka predovšetkým sortiment trvaliek. Vysadiť si ich môžete kedykoľvek počas sezóny, najlepšie s neporušeným koreňovým balom. Oplatí sa zvoliť menej druhov ale z každého aspoň 3-4 kusy, vďaka tomu vznikne bohatý trs. Nezabudnite, že vyššie druhy patria do pozadia (keď je vyvýšený záhon pri stene) alebo do stredu (keď je vyvýšený záhon uprostred priestoru). Nižšie druhy je vhodné vysádzať skôr k okrajom. K najkrajším druhom patria rudbekie, heléniá, pakosty, monardy, srdcovky, astry, floxy, japonské veternice, chryzantémy a ďalšie druhy.

 

vyvyseny zahon kvety 3


Trvalky vyberajte tak, aby vám vo vyvýšenom záhone stále niečo kvitlo. Kvitnúce trvalky doplňte tými, ktoré sú príťažlivé listami. Do zostavy môžete doplniť aj stredne vysoké okrasné trávy (perovník, okrasné proso, metlica) a bylinky (levanduľa, pamajorán, saturejka). Bylinky výsadbu príjemne prevoňajú a zároveň odpudia agresívne škodce.


Vyvýšené záhony, ktoré máte umiestnené na slnečných miestach sú ako stvorené pre pestovanie letničiek. Nádherne tu rozkvitnú aksamietnice, astrovky, cínie, krasuľky, klinčeky, slamienky alebo slnečnice, pri okrajoch sa zasa rozrastú lobulárie, sanvitálie, kapucínky, nechtíky, petúnie, železníky a portulaky. Vyberte si a vysaďte viac druhov, aby bol záhon pestrý alebo ho zlaďte do jednej farebnosti. Keď týmto rastlinám doprajete dostatok vlahy a živín, potešia vás kvetmi až do prvých mrazov. Pri plánovaní výsadby nezabudnite ani na dvojročné rastliny. Vďačné sú najmä nezábudky a sirôtky.


Pokiaľ ide o dreviny, na ich pestovanie sa hodia väčšie a hlbšie vyvýšené záhony. Dreviny sa totiž zvyknú rozrásť do šírky a môžu obmedziť v raste inú okrasnú zeleň. Na slnečné miesta sa hodia najmä ruže, ibišteky, nižšie kultivary vajgélií, ľubovník kalíškatý, nenáročná perovskia alebo nátržník krovitý. Na polotienistých miestach môžete vo vyvýšených záhonoch s kyslejšou pôdou pestovať hortenzie alebo azalky.

 

vyvyseny zahon kvety 4


3. Starostlivosť


O vysadenú kvitnúcu zeleň vo vyvýšených záhonoch je treba sa riadne postarať. Vďaka špecifikám týchto záhonov je ale táto činnosť pohodlnejšia a príjemnejšia. Hravo ju zvládnu napríklad aj starší ľudia. Pri práci dokonca môžete sedieť na okraji záhona alebo si starostlivosť rozložiť do viacerých etáp. Najdôležitejšie bude dopriať vysadeným okrasným rastlinám dostatok vlahy. Vhodnejšie je zavlažovať ráno a podmokom – priamo ku koreňom rastlín. Vlahu pomôže udržať v pôde vyvýšeného záhona vhodná nástielka, napríklad na menšie kúsky nasekaná jačmenná slama. Dôležité je rastliny počas sezóny aj prihnojovať (podporí to tvorbu kvetov), likvidovať vyrastajúcu burinu, choré, suché alebo poškodené listy. Podľa potreby nezabudnite uskutočniť u niektorých druhov rez.

 

 

 

woodblocx l  Odborník radí

 

• Vyvýšený záhon je ideálna voľba pre rastliny, ktoré majú špecifické požiadavky na zeminu, kaméliám, azalkám či rododendronom takto môžete jednoducho dopriať kyslé pôdne zmesi, ktoré pre svoj rast potrebujú
• Výšku záhonu prispôsobte potrebám rastlín, zvážte, či majú plytký koreňový systém alebo naopak či ich korene pôjdu do hĺbky
• Ak na hornú vrstvu zeminy použijete zakúpený substrát, vyhnete sa problémom s burinou
• Stavebnicový systém WoodBlocX umožní vytvoriť ľubovoľné tvary a veľkosti záhonov, pre menšie priestory si dokonca môžete nakonfigurovať štýlové kvetináče. Zaujmú pri vstupe do domu, pri schodištiach, pozdĺž stien, no môžu štýlovo opticky rozdeliť aj priestor rozľahlejšej záhrady. Častokrát sú prvou voľbou aj pre majiteľov balkónov a terás. Jednotlivé bloky sú totiž ľahké, dodávané v rozloženom stave a jednoducho stavebnicovo sa skladajú.

 

 

Článok bol pripravený v spolupráci s internetovým obchodom WoodBlocX s ponukou vyvýšených záhonov WoodBlocX. Patentovaný inovatívny systém WoodBlocX je vo svojej podstate na trhu ojedinelý. Postaviť ho zvládnete hravo aj sami, bez skúseností. Drevo pochádza z pomaly rastúcich škótskych či lotyšských borovíc, ktoré sú mimoriadne odolné a húževnaté, čo v spojení s tlakovou impregnáciou zaručuje dlhú životnosť stavby, aj pri neustálom kontakte s vlhkou zeminou. Drevo je pestované podľa zásad trvalo udržateľného rozvoja, nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, jeho trvanlivosť je 15 rokov. Na zostavenie ideálneho záhona je možné využiť praktický konfigurátor, no k dispozícii je aj viacero návrhov obľúbených zostáv alebo samotní odborníci z firmy WoodBlocX, ktorí radi vytvoria záhon na mieru každej záhrade.

 

Pin It