Pri vysádzaní bylinkových alebo trvalkových záhonov na túto rastlinu nezabudnite. Prekvapí vás exotickými kvetmi a konce listov osožia pri bolestiach hrdla.

 

leopardovka


Leopardovka čínska ((Belamcanda chinensis) je zaujímavá a málo pestovaná trvalka. Pochádza z Ázie a na prvý pohľad pripomína kosatce. Má však úplne iné kvety. Sú jemné, oranžové a nápadne hnedo škvrnité. Rozkvitajú postupne a nápadne sa vynímajú medzi ostatnou zeleňou.


Rastlina vytvára bohato olistené a mohutne pôsobiace trsy (mečovité listy pripomínajú listy kosatcov), kvitne od júna do septembra. S vekom rastie nielen celková atraktivita tejto rastliny, ale aj množstvo kvetov. Po odkvitnutí rastlina vytvára väčšie plody, v postupne dozrievajú čierne semená.


Porastie na každom slnečnom a chránenom mieste v nížinných oblastiach, na miestach s priepustnou a mierne vlhkou pôdou. Nedarí sa jej v príliš suchých, či zmáčaných pôdach, ani v tieni. Pred príchodom prvej zimy je vhodné rastlinu ochrániť hrubšou vrstvou suchého lístia. Leopardovku môžete pestovať aj v kvetináčoch na slnečných terasách.

 

Rastlina vynikne v moderných aj tradičných záhradách a za predpokladu, že jej vyberiete správne miesto a počas prvej zimy ju dobre ochránite, je dlhoveká. Neodporúčame ju však pestovať v príliš hustých porastoch pretože ju to môžu ohroziť slizniaky. Neskorá jar je na výsadbu tejto netradičnej krásky najvaic vhodná. dk

Pin It