Kvitne na prelome jari a leta a súkvetia sú atraktívnou dominantnou každého kvetinového záhona. Ako stračonôžku správne pestovať?

 

straconozka2021


Jednotlivé kvety stračonôžky (Delphinium x cultorum) sú usporiadané v stĺpovitých súkvetiach. Môžu byť kobaltovo modré, bledomodré, fialové, ružové alebo biele. Bývajú jednoduché s typickým hnedým očkom, poloplné alebo plné s bielymi očkami. V období kvitnutia je táto rastlina vysoká 1,5 – 1,8 m a preto jej patrí miesto v pozadí výsadby. Ozdobou tejto trvalky sú aj pekné delené listy.


Stračonôžky prosperujú na slnečných miestach s čerstvou, priepustnou a mierne vlhkou pôdou, ktorá je kvalitne zásobená humusom. Nedarí sa im v úplnom tieni, ani v pôdach, ktoré rýchlo vysychajú. Ohrozuje ich ale prílišné vlhko a zmáčaná pôda, na takýchto miestach trpia chorobami. Nevhodne zvolené miesto je tiež dôvodom, prečo sú tieto rastliny napádané škodcami.


Ideálne pre túto trvalku sú vzdušné stanovištia a pestovanie v redších sponoch. Keď máte k dispozícii viac miesta, vysaďte si do skupiny aspoň tri rastliny. Nevyhnutné je však každej rastline vyhradiť dostatok miesta.


Stračonôžky sú mohutnejšie trvalky, ktoré sa každoročne a na ideálnych miestach viac rozrastajú do šírky. Keďže majú obrovské súkvetia potrebujú pevné opory. Nainštalujte ich hneď na jar, najneskôr v období, keď zbadáte prvé puky. Vysoké súkvetia sú totiž náchylnejšie na zlomenie. Ohrozuje ich silný vietor a prudkejší dážď. Na podopretie sa hodia napríklad štýlové kovové kruhové opory. Spolu s rastlinou tvoria zaujímavé spojenie. Typ opôr prispôsobte prostrediu, do ktorého ich umiestnite.

 


Pestovanie tejto trvalky je inak jednoduché. Skoro na jar jej doprajte prihnojenie alebo do pôdy zapracujte dávku preosiateho kompostu. V jarnom období a počas kvitnutia potrebuje stračonôžka dostatok vlahy, zalievajte ju priamo ku koreňom, nie na listy. Zemina by mala byť mierne vlhká, nie zmáčaná. Po prvom odkvitnutí odrežte zvyšky kvetov, rastlina zakrátko opäť rozkvitne. To isté sa stane aj vtedy, keď si niekoľko súkvetí s mierne rozkvitnutými kvetmi odrežete do vázy. Stračonôžky si môžete vysadiť aj v tomto období, najlepšie sa ujmú keď ich vysadíte počas daždivejších dní a s neporušeným koreňovým balom. dk

Foto: iverde, The Flower Council of Holland

Pin It