Najskôr odstráňte všetky ochranné textílie, chvojky, prezimovanú burinu a uhynuté rastliny. Začnite s dôkladným čistením záhonov a prípravou miest pre výsadbu nových rastlín.

 

jarneprace2021


Začiatkom jari si do voľnej pôdy môžete vysadiť nové trvalky, skalničky, ruže, listnaté dreviny, okrasné trávy, paprade ale aj kvitnúce dvojročné rastliny. Presadiť alebo zmladiť môžete tiež trvalky, ktoré sú súčasťou vašej záhrady už niekoľko rokov. Teraz ale len druhy, ktoré kvitnú v lete a počas jesene. Využite na to dni, keď je pod mrakom a sú avizované zrážky.


Stále ešte môžete zredukovať nežiadúce alebo prestarnuté porasty krov alebo popínavých drevín. Je tiež vhodná príležitosť rozdeliť a rozsadiť staršie trsy okrasných tráv a presadiť odkvitnuté prvé jarné cibuľoviny a hľuznaté rastliny na nové miesta.


Skoro na jar je tiež priaznivé obdobie na presadenie ruží alebo hortenzií, prípadne aj iných drevín, najmä ak sú mladšie. V kvetinových záhonoch nezabudnite dôkladne prekypriť pôdu, odstrániť všetky suché nadzemné časti a trvalky prihnojiť buď kompostom alebo kvalitným viaczložkovým hnojivom. Veľmi rozrastené druhy môžete zredukovať.


Okolo drevín, listnáčov a ihličnanov teraz môžete doplniť aj nástielku z kôry, ideálne ak je vysoká aspoň 10 cm. Podľa potreby môžete doplniť aj štrk do štrkových záhonov.


Odporúčam, najmä keď je slnečno a sucho zavlažovať nielen záhony a nedávno vysadené dreviny ale napríklad vyrastajúce cibuľoviny, tulipány, narcisy a hyacinty. A tiež pučiace trvalky. Odmenia sa vám neskôr sviežim vzhľadom a peknými kvetmi.


Keď ste ešte nestihli, treba rýchlo ostrihať previsnutú vŕbu rakytovú, levanduľu, budleju a ruže. dk

Pin It