Kortadérie patria k viac pestovaným okrasným trávam. Hoci ide o odolné rastliny, je potrebné sa o ne pred príchodom zimy kvalitne postarať. Čo urobiť preto, aby dobre prezimovali?

 

kortaderia nov


Pred príchodom zimných dní najskôr trsy pevne zviažte do snopov. Použite silný špagát, nie umelohmotné motúzy, tie sa zo stebiel šmýkajú. Ideálne je snop previazať aspoň na dvoch miestach. Vďaka tomu sa do stredu trsu tejto rastliny počas zimy nebude dostávať vlaha ani sneh. Hromadiaca sa vlhkosť by totiž v kombinácii s chladom mohla spôsobiť zahnívanie trsu. Pretrvávajúca zimná vlaha je dokonca pre túto exoticky pôsobiacu rastlinu väčšou hrozbou než silný mráz.


Odporúčame tiež nahrnúť k zviazanej kortadérii hrubšiu vrstvu suchého lístia, najlepšie takého, ktoré príliš nenasiakavá vodou (dubové). Vrstvu lístia potom ešte môžete zaťažiť ihličnatými chvojkami. Takto by kortadéria mala byť v zime dostatočne chránená a na jar opäť vyženie nové výhonky.


Možné je tiež trs vykopať, pevne zviazať, korene aj so zeminou umiestniť do väčšieho črepníka a premiestniť na zimu do chladnej a nie príliš vlhkej pivnice. Nezabudnite, že suché steblá kortadérie by sa pred zimou nemali strihať. Urobiť to môžete až v skorých jarných mesiacoch. dk

Pin It