Táto nenáročná trvalka sa uplatní v prírodných, tradičných vidieckych aj moderných záhradách. Tam, kde má ideálne podmienky sa prirodzene ďalej rozširuje.

 

orlicek titulna2


Podporíte to tým, že odkvitnuté kvety z rastliny neodstránite a umožníte rastline vytvoriť semená. Potom už len stačí spoľahnúť sa na vietor, ktorý semená počas leta prirodzene rozšíri na ďalšie miesta v okolí materskej rastliny. Pomôže aj to, ak občas stonkou s plodmi, ktoré ukrývajú dozreté čierne semená, potrasiete.


Klíčenie semien trvá dlhšie, často takmer tri týždne. Pri čistení záhonov potom dajte pozor, aby ste mladé rastlinky nevytrhli. Počas jesene si ich môžete porozsádzať na ľubovoľné miesta. Nenechávajte si to však až na neskoršie jarné mesiace, zakoreňovanie by prebiehalo pomalšie.


Stanovište


Orlíčky (Aquilegia) obľubujú svetlé až polotienisté stanovištia s miere vlhkou (nevysychavou) pôdou, ktorá je dobre zásobená živinami. Nádherné, husto olistené rastliny docielite pestovaním v kompostovej zemine. Nedarí sa im na príliš slnečných miestach so suchou alebo štrkovitou pôdou a ani pod plytko koreniacimi drevinami.

 

orlicek clanok


Túto krásne kvitnúcu trvalku môžete pestovať vo voľnej pôde a aj v kvetináčoch, či už samostatne alebo v rámci kombinovaných trvalkových výsadieb. Nevyhnutné však bude dopriať jej hlbší kvetináč.


Uplatnenie


Zmiešané kvetinové záhony, prírodné výsadby, pozadia jazierok, miesta pri chodníkoch, pri múroch alebo na vlhkých miestach a v romantických záhradách. Tam všade táto rastlina dokáže excelovať. Vybrať si môžete z množstva krásne kvitnúcich odrôd, s jednoduchými aj menšími plnými kvetmi. Môžu byť biele, žlté, ružové, fialové, modré, bordové, vínovočervené alebo ružové. Kvety sa objavujú od mája do júna. Jednotlivé odrody orlíčkov môžu byť rôzne vysoké, myslite na to pri ich umiestňovaní do záhonov.


Aj pri tejto trvalke platí, že najkrajšie vynikne v menších alebo väčších skupinách, hoci pôvabné sú aj jednotlivo roztrúsené rastliny na viacerých miestach záhrady. Svedčí im to aj v kombinácii s inými trvalkami. Napríklad s pakostami, kuklíkmi, srdcovkou, brunerou či zimozeleňou a papraďami.


Počítajte s tým, že orlíčky sú krátkoveké trvalky, na jednom mieste vydržia tak 3-4 roky. Jednoducho sa však rozmnožujú semenami, a tak sa môžu stať súčasťou vašej záhrady na dlhé roky.

 


Napísal: Daniel Košťál
Foto: Floradania

Pin It