Návrat k remeslu, udržateľný dizajn, okolie developerských projektov ako útulná rodinná záhrada alebo umenie v záhrade - to všetko sú aktuálne trendy záhradnej architektúry. 

 

fl trendy

 Všetky tieto trendy a mnohé ďalšie budú podľa Ferdinanda Lefflera, zakladateľa ateliéru záhradnej architektúry Flera, v našich záhradách prekvitať tento rok.

„Pred rokmi sme často navštevovali rodinné záhrady, ktoré nelákali ani naše pohľady, nieto ešte naše kroky. Väčšinou mali jednotný imidž, trávnik a okolo živý plot zo vždyzelených drevín. Čoraz častejšie si však na cestách uvedomujem, že úroveň českých a slovenských záhrad je na vzostupe. Naše záhrady začínajú byť zase plné stromov, trvalkových záhonov, života a radosti. Estetika už nie je na úkor praktickosti a naopak. Už vieme, čo od záhrady chceme a potrebujeme a vieme si to v záhrade aj splniť. Myslím, že v tomto ohľade sme ušli veľký kus cesty a ideme ďalej dobrým smerom,“ hovorí Ferdinand Leffler, zakladateľ ateliéru Flera.


Návrat k remeslu múdro a svojpomocne


„Pri prednáškach, besedách a počas živých vysielaní si často hovorím, že sme zabudli, že veľa vecí si vieme zariadiť, vyrobiť a obstarať sami. Robili to tak naši predkovia a aj my si dnes môžeme dopriať radosť a úžitok z vlastnej dobre odvedenej práce. Návrhy súkromných záhrad sa preto snažíme ešte viac zjednodušiť. Na každý prvok a každý materiál sa ďalej pozerám z hľadiska estetiky, ceny a praktickosti zároveň, ale snažíme sa ho navrhnúť tak, aby potreboval čo najmenej špecialistov a techniky na obstaranie aj následnú údržbu. Jednoduché veci sú krásne.“

 

fl trendy1

 

Udržateľný dizajn aj cena


Ferdinand Leffler sa snaží vyberať do záhrad z udržateľných materiálov tie najprospešnejšie. „Udržateľné nerovná sa pre nás lokálne. Udržateľnosť je pre nás celistvý prístup v rámci realizácie. Pýtame sa nielen odkiaľ materiál pochádza, ale aj koľko energie budem potrebovať na jeho výrobu či nákup, následnú údržbu a obmenu. V záhrade napríklad nemusíme mať žulové kocky z jedného lomu a mlat z druhého, rovnaký efekt nám niekedy prinesie materiál privezený z jedného miesta. Aj vďaka týmto detailom môžeme byť ohľaduplnejší k planéte aj rodinnému rozpočtu.“


Záhrady pri developerských projektoch


Podobne ako pred rokmi urobili veľký skok súkromné záhrady, podaril sa míľový krok aj v dizajne záhrad pri developerských projektoch. Investori pochopili, že funkčne navrhnutá spoločná záhrada bude nielen výhodou pred konkurenčnými ponukami, ale skutočne pozdvihne kvalitu života každej rodiny v bytovom dome. Súkromné záhradky a terasy plynule nadväzujú materiálovým riešením aj skladbou rastlín na záhradu spoločnú, ktorá už neslúži na sušenie bielizne a odkladanie popolníc, ale do istej miery nahrádza záhradu rodinnú presne tak, ako si ju predstavujeme pri rodinnom domčeku. Poskytuje miesto na stretávanie sa s priateľmi, ponúka kút pre odpočinok, zábavu pre deti aj atraktívne pohľady z okien bytov.

 

fl trendy3


Zodpovednosť developerov


„Aj developeri si uvedomujú svoj podiel zodpovednosti v starostlivosti o krajinu a mestskú zeleň. V developerských projektoch a návrhoch verejnej zelene preto u nás pravidelne nájdete napríklad záhony, ktoré rešpektujú životné prostredie. Vďaka terénnym modeláciám vytvárame prieľahy, ktoré lepšie zadržiavajú dažďovú vodu, a dopĺňame ich priepustnými materiálmi. Nezabúdame na dištančné škáry, dlažbu skladáme ďalej od seba, aby sa voda mohla ľahšie vsakovať,“ vysvetľuje záhradný architekt.


Pre veľmi suché mestské prostredia navrhuje ateliér Flera napríklad štrkové záhony, ktoré poskytujú niekoľko výhod. Majú minimálne nároky na údržbu a buriny sa v nich vďaka svojim dlhým koreňom horšie uchytia.

 

fl trendy2


Jedlá záhrada


Krásna záhrada môže byť aj užitočná. „Do nášho ateliéru prichádza stále mnoho žiadostí, aby sme do modernej rodinnej záhrady zapojili časť úžitkovú. Do módy sa vracajú pivnice a často dostávame aj dopyty na kurníky pre sliepky. Tam, kde môžeme a kde nám to dovolí funkcia zelene, používame jedlé, aromatické rastliny, bylinky a korenie.“


Umenie do záhrady patrí


„Som presvedčený, že umenie do záhrady aj do verejného priestoru jednoducho patrí. Tie najzaujímavejšie záhrady, aké som kedy navštívil, patrili práve kamarátom výtvarníkom. Pravidelne sprostredkovávame jedinečný zážitok investora s výtvarníkom. Pri spoločnom dialógu nájdeme tú správnu čerešničku, ktorá dodá záhrade šmrnc a verejnému alebo poloverejnému priestoru osobitosť.“

 


Zdroj a foto: Ferdinand Lefflera, ateliér záhradnej architektúry Flera

 

Pin It