Ich lievikovité, jednoduché alebo plné kvety sú najčastejšie ružové až fialové, vzácnejšie biele. Z jednej stredne veľkej hľuzy môže vyrásť až päť kvetov.

 jesienky


Počas kvitnutia sú jesienky v záhrade neprehliadnuteľné, ich kvety sú nápadné, pôsobia krehko a vzácne. V záhradách sa však jesienky pestujú málo, hoci nevyžadujú špeciálnu pozornosť. Na pestovanie v záhradách sú vhodné vyšľachtené kultivary, ktoré sa vyznačujú väčšími kvetmi. Jesienky môžete pestovať vo voľnej pôde aj v kvetináčoch.

 

Obdobie kvitnutia

Jesienky (Colchicum autumnale) rozkvitajú niekedy už koncom augusta, najčastejšie však v septembri a veľakrát kvitnú ešte aj v októbri. Po odkvitnutí sa nadzemná časť stiahne do pôdy. Plody sa objavia až počas nasledujúcej jari, spolu s mohutne pôsobiacimi lesklými listami. Tie neskôr odumierajú a rastlina sa tak úplne až do začiatku jesene stráca.

Cibuľovité hľuzy jesienok dostanete kúpiť v záhradníctvach, hobbymarketoch alebo v špecializovaných eshopoch. Občas sa dajú kúpiť aj predpestované rastliny v kvetináčoch.

 

jesienky02


Pestrá ponuka


Sortiment jesienok pre pestovanie v záhrade je čoraz širší. Mimoriadne príťažlivo pôsobia plnokveté jesienky, konkrétne kultivary „Alboplenum“- kvitnú na bielo alebo „Waterlily“ – kvitnú na ružovo. Zaujímavé sú tiež viacfarebné kvety jesienok, napríklad bielo- fialové. Niekedy sú dokonca zaujímavé aj zatvorené puky jesienok, také ponúka kultivar „Antares“.


Umiestnenie


Jesienky vyniknú na okraji kvetinových záhonov, pred kvitnúcimi nižšími astrami, v štrkových plochách pri rozchodníkoch, hodia sa na okraje vresovísk, k nižším okrasným trávam, na miesta pod vyššie a riedke stromy či opadavé kry. Nie sú vhodnou rastlinou do trávnikov, najmä nie do tých pravidelne kosených. Zažiariť však môžu v prírodne pôsobiacich kvetinových lúkach. Najkrajšie vyniknú vtedy, ak je ich na jednom mieste spolu viac a vytvárajú typické ostrovčekové skupinky.

Pestovať jesienky môžete bez obáv aj vo vegetačných nádobách, či už samostatne alebo v kombinácii s vresmi, okrasnými kapustami a inými typicky jesennými kvitnúcimi rastlinami. Zaujímavo pôsobia v spojení s rozchodníkmi, nižšími georgínami alebo s chryzantémami.

 

jesienky03


Starostlivosť


K tomu, aby sa jesienky rýchlo rozrástli a každoročne bohato kvitli, potrebujú slnečné a teplejšie miesto. Prekážať im však nebude ani polotieň. Tieň pre pestovanie jesienok nie je vhodný, rastliny sa vyťahujú a lámu. Kvitnutie urýchlia prvé chladnejšie dni a noci.

Pôda v mieste pestovania by mala byť mierne vlhká, výživná, nie príliš vysychavá. Počas zimy tu nesmie byť vlhko, nevhodná je z tohto dôvodu blízkosť odkvapovej rúry.

Cibuľovité hľuzy jesienok vysádzajte koncom leta alebo začiatkom jesene. Zvoľte vždy výsadbu do menších a väčších skupiniek (nie jednotlivo), ideálne do hĺbky 10-15 cm.

V pôde sa hľuzy posúvajú nižšie, časom bývajú umiestnené veľmi hlboko, preto ak by ste sa ich pokúšali vyryť bez potrebného náradia, nemusí sa vám to podariť, pravdepodobne rastlinu zbytočne zničíte. Nie je samozrejme vhodné presádzať jesienky do záhrad z voľnej prírody.

 

jesienky01


Napísal: Daniel Košťál
Foto: Shutterstock.com

Pin It