Ako vniesť počas zimy do záhrad farby a premeniť ich na atraktívnejší priestor? Stačí si zaobstarať niektoré rastliny. Pozrite si niekoľko našich tipov.

 

farbyzimy uvod

 

1. KUČERAVÝ KEL

S upratovaním záhrady sa to pred príchodom zimy nepreháňajte. Niektoré druhy zeleniny spoľahlivo prezimujú na záhonoch, poskytnú úžitok a zároveň ulahodia oku. Príkladom je kučeravý kel a konkrétne jeho odroda Scarlet. Listy a stonky tejto rastliny získavajú vďaka nízkym teplotám výraznejšie sfarbenie a najmä bohato olistená rastlina okamžite upúta pohľady. Sýto fialovými listami ozdobí úžitkovú časť záhrady aj okrasné záhony. Dopestovať si kučeravý kel môžete z jarného výsevu.

farby kapusta


2. KALINA

Počas zimy rozkvitá niekoľko okrasných krov. K tým najkrajším patrí kalina bodnantská (Viburnum × bodnantense). Jej jemné, ružové alebo aj biele kvety pôsobia v zime kúzelne. Ak má drevina ideálne podmienky a rastie na chránenom mieste, kvetov je každoročne veľa. Hodnotu tejto rastliny zvyšuje príjemná vôňa, ktorá sa šíri počas celej zimy okolo rozkvitnutého kra.

farby kalina


3. VRESOVCE

Aj táto drobná vždyzelená drevina s ihličkovitými listami rozkvitá v zime. Vresovec darleydalský (Erica x darleyensis) kvitne od konca januára do marca. Vytvára nízke porasty, ktoré každoročne v zime ozdobí množstvo bielych, ružových alebo fialových kvietkov. Pri dotyku zaujímavo šuštia a skoro na jar ich vyhľadávajú včely. Vresovec sa uplatní na slnečnom mieste, množstvo kvetov podporíte rezom po odkvitnutí.

farby erica


4. AUKUBY

Ide o jednu z najkrajších vždyzelených drevín. Aukuba japonská (Aucuba japonica) vytvára nižšie alebo stredne vysoké kry a upúta väčšími kožovitými listami. Kultivar Crotonifolia zaujme listami s množstvom žltých škvŕn. Drevina vnáša do záhrad exotický nádych a najmä v zime je neprehliadnuteľná. Dariť sa jej bude v nižších lokalitách, na chránenom, tienistom alebo polotienistom mieste. Vynikne v dvoroch, v átriách aj v menších záhradách.

farby aukuba


5. CYPRUŠTEKY

Skupina cypruštekov je mimoriadne rozmanitá, zahŕňa niekoľko pekných druhov a zaujímavých kultivarov. Pútavý je napríklad cypruštek tupolistý (Chamaecyparis obtusa) a jeho kultivar Tsatsumi Gold. Jeho ihličie je drobné, jemné, vyniká nádhernou smaragdovou miestami jemne žltkastou farbou. Drevina pôsobí vzácne, rastie veľmi pomaly, hodí sa aj do menších záhrad a dvorov. Skutočným klenotom vo výsadbe sa stane vtedy, keď ju v zime ozdobí inoväť.

farby cypruštek

 
6. ŠALVIA

Jej listy vám poskytnú najmä úžitok – po usušení si z nich môžete pripraviť liečivý čaj. Teraz v zime ale zaujmú nápadne šedou až modrastou, či jemne fialovou farbou. Bohato olistené staršie jedince sa nádherne vynímajú v zasneženej záhrade so vždyzelenými kríkmi. Vďaka šalvii (Salvia officinalis) a jej kultivaru Purpurascens môže bylinkový záhon alebo úžitková časť záhrady upútať aj v zime. Je to však možné najmä v teplejších lokalitách, v tých vyšších totiž šalvia žiada zimnú ochranu.

farby salvia


7. CITRÓNOVNÍKOVEC

Obdivovať počas prechádzky v chladnej záhrade dozreté citróny nemusí byť nesplniteľný sen. Na sýtozelených bezlistých konároch s nápadnými tŕňmi vystavuje počas zimy svoje sýtožlté plody, ktoré sú nápadne podobné citrónom, citrónovníkovec trojlistý (Poncirus trifoliata). Darí sa mu v teplejších lokalitách a na chránených miestach. Do záhrad vnáša exotický šarm a nevšednosť. Plody síce nie sú jedlé, ale šťavu z nich môžete využiť na ochutenie čaju.

farby poncirus


8. RUDBEKIE

V lete a počas jesene neúnavne kvitne, v zime zaujme suchými súplodiami. Rudbekia žiarivá (Rudbeckia fulgida) nesmie chýbať v žiadnom kvetinovom záhone. Jej pestovanie je veľmi jednoduché a neskoro na jeseň urobíte najlepšie ak si ju vôbec nevšimnete. Jej nadzemná časť uschne, spevnie a získa hnedasté sfarbenie. Rastlina sa tak stáva prirodzenou a milou zimnou dekoráciou záhona počas zimy. Suchá nadzemná časť pôsobí výraznejšie pred tmavším pozadím.

farby rudbekia

 

Závesné kŕmidlo 1


9. CEZMÍNA

Neodmysliteľne patrí k adventu, Vianociam a k celej zime. Vždyzelená cezmína (Ilex) má niekoľko atraktívnych druhov a kultivarov. V zimnej záhrade zaujme hojnosťou červených plodov, ale nie vždy sa ich dočkáte v takom množstve, ako by ste chceli. Nesklamú vás však určite nádherné bielo panašované listy, ktorými sa pýši napríklad zaujímavý kultivar cezmíny ostrolistej Argentea Marginata. Cezmína je nenáročná drevina, ktorá vnáša aj počas zimy do záhrad dostatok zelene. Znáša sucho, nedostatok svetla a nevadí jej znečistené ovzdušie. Nehodí sa však do záhrad s deťmi pretože pichá.

farby cezmina


10. BOROVICE

Aj medzi borovicami nájdeme menej známe a veľmi atraktívne druhy a kultivary. Ak chcete, aby vaša záhrada žiarila farbami aj počas zimy, chýbať by nemal napríklad nevšedný kultivar borovice horskej (Pinus mugo) Wintergold. Je to elegantný a pomaly rastúci ihličnan, ktorý počas zimy nadchne zlatožltým sfarbením ihličia. V dospelosti dorastá len do výšky asi 1,5m. Je nenáročný znesie aj suchšiu pôdu a menej vhodné podmienky. Farebnosť ihličia tejto borovice budete vnímať intenzívnejšia ak bude jej susedom plazivá borievka so striebristým ihličím.

farby borovica


11. BRŠLEN

Jednou z najkrajších a najmenej náročných vždyzelených drevín je bršlen Fortuneov (Euonymus fortunei). Ani táto drevina by nemala chýbať vo vašom výbere, ak chcete docieliť zaujímavejšiu a farebne pútavejšiu záhradu počas zimy. Tento nižší, husto olistený ker má veľa pútavých kultivarov, mnohé vynikajú drobnejšími, bielo alebo žlto panašovanými listami, napríklad kultivar Emerald'n Gold. Ide o rýchlo rastúcu drevinu, ktorá zakrátko pokrýva vyhradený priestor a zaujme najmä v zime. Krásu listov tejto dreviny často zvýši chlad a mráz. Stávajú sa intenzívnejšie farebné, niekedy dokonca dostanú ďalšie farebné odtiene.

farby brslen


12. CYPRUŠTEK

Výber uzavrieme opäť cypruštekom tupolistým ale teraz jeho iným, no rovnako príťažlivým kultivarom - Kamarachiba. V zime zaujme sýtou farebnosťou, ihličie nadobúda oranžový až jemne bronzový nádych. Tento ihličnan rastie veľmi pomaly, dosahuje výšku najviac 1 m, preto sa hodí aj do menších záhrad. Prosperuje na slnečnom mieste, kde je jeho farebnosť intenzívnejšia. Rastie nepravidelne, skôr do šírky a vynikne pred tmavším pozadím.

farby cyprustek 2

 

13. SVÍBY

K drevinám, ktoré sú počas zimy v záhrade skutočne neprehliadnuteľné patrí svíb biely (Cornus alba) a najmä jeho kultivar Sibirica. Kôra mladších konárov tohto kra je krvavočervená a odvážne kontrastuje so vždyzelenými listnáčmi s ihličnanmi. Ide o nenáročný ker, ktorý sa viac hodí do väčších záhrad, kde môže vytvoriť väčšie porasty. Medzi svíbmi nájdete aj kultivary so zelenou, žltou, oranžovou alebo takmer čiernou kôrou. 

farby svib

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor

 

Pin It