Pravdepodobne ste sa už s touto jednoročnou rastlinou niekedy stretli. Hoci svojou farebnosťou vyniká už v lete, predsa len je najkrajšia v jesennom období.

 

laskavec


Láskavec pochádza z Južnej Ameriky a u nás sa pestuje niekoľko druhov a kultivarov. Patrí k obľúbeným okrasným rastlinám. V minulosti bol obľúbenou súčasťou vidieckych záhrad, dnes je čoraz obľúbenejší aj v moderných výsadbách. V súčasnosti sa veľa diskutuje aj o ďalšom využití niektorých druhov tejto rastliny. V pôvodnej domovine sa totiž využívajú nielen semená tejto rastliny ale aj mladé listy. Tie bývajú súčasťou šalátov alebo sa z nich pripravujú liečivé čaje.


Z čoho si vybrať?


Najbežnejší je v našich záhradách láskavec ohnutý (Amaranthus caudatus). Je vysoký najviac 1m a neprehliadnuteľné sú jeho dlhé súkvetia zložené z drobných purpurových listov. Okrem toho rastlina vyniká aj sviežozelenými listami, ktoré sú zaujímavým protipólom k netradične pôsobiacim súkvetiam. Vzácnejšie sa možno stretnúť aj s kultivarmi, ktoré majú súkvetia zelenožlté či žlté. Tento druh vynikne v zmiešaných kvetinových záhonoch ale aj samostatne v rámci moderných kompozícií. Vyplatí sa mu vyhradiť dostatok miesta, rozrastá sa do šírky.


Mohutnejšie tmavobordové súkvetia a zároveň aj takto sfarbené listy má ďalší, u nás často pestovaný druh - láskavec metlinatý (Amaranthus cruentus). Je pestovateľsky nenáročný, hodí sa do vidieckych záhonov, skrášli aj zeleninovú časť záhrady a výborne porastie vo vyšších nádobách. Obvykle ale vyžaduje oporu pretože je vyšší a jeho súkvetia sú ťažšie. V čase kvitnutia je pôsobivý v blízkosti kvitnúcich georgín, aksamietnic alebo stredne vysokých okrasných tráv.

 

laskavec


Exotickejší vzhľad je typický pre láskavec trojfarebný (Amaranthus tricolor). Tento druh je asi 50 cm vysoký a viac ako menej nápadné kvety sú zaujímavé jeho pestrofarebné listy. Ozvláštni kvetinové záhony, v nich rozpútava fascinujúcu hru farieb. Je ako stvorený pre milovníkov záhradných netradičností.


Určitou nevýhodou láskavcov je to, že ide o jednoročné rastliny. Ak si ich ale raz do záhrady vysadíte, zvyknú sa objaviť vďaka samovýsevu aj v nasledujúcich rokoch. Každoročne vám tak tieto intenzívne sfarbené rastliny budú robiť radosť, prakticky od leta až do prvých mrazov. Ak vám aj vyrastú tieto rastliny tam, kde nebudú žiadúce, stačí porast zredukovať a nechať si len zopár kusov. Majte ale na pamäti, že láskavec zle reaguje na presádzanie. Čím je sadenica väčšia, tým horšie sa ujíma. Presádzať preto s úspechom možno len veľmi malé rastliny.


Súkvetia láskavcov si navyše môžete priniesť aj do interiéru. Vo váze s vodou vydržia svieže asi týždeň. Ak si súkvetia nazberáte na začiatku kvitnutia, môžete si ich aj vysušiť a použiť na zimnú dekoráciu interiéru.

 


Pestovanie


Láskavcom doprajte v záhrade vždy slnečné a pred vetrom chránené miesta. V tieni sa im nedarí. Pôda by mala byť výživná a mierne vlhká, hoci dobre zakorenené rastliny výborne znášajú aj sucho. Na dostatok vlahy treba myslieť hlavne po výseve a počas rastu mladých jedincov. Intenzívne zavlažované rastliny sú však dekoratívnejšie.


Dostatok rastlín na skrášlenie svojej záhrady si dopestujete z priameho výsevu. Sadenice láskavca sa nepredávajú. Semená bežne dostať kúpiť a ideálnou dobou na výsev je koniec apríla až začiatkom mája. Výsevy nesmú zaschnúť, zeminu treba udržiavať až do vyklíčenia dostatočne vlhkú. Pestovanie láskavca je úplne jednoduché, rastliny netreba prihnojovať, hoci dostatok živín podporí bohatšie kvitnutie. Množstvo súkvetí ale znásobí aj zaštipnutie hlavného výhonku pred letom.

 

laskavec

láskavec trojfarebný

 

Všetky láskavce sú citlivé na pokles teploty pod bod mrazu. Po tom, čo ich listy spáli neskoro na jeseň mráz, ich ešte môžete chvíľu ponechať na záhone, potom ich treba zlikvidovať. Neodporúčam umiestňovať láskavec na kompostovisko. Do kompostovej zeminy by sa takto dostalo veľa drobných semien, ktoré dokážu vyklíčiť aj po niekoľkých rokoch.

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor

 

Pin It