Vinič je súčasťou mnohých záhrad, pestuje sa najmä pre plody. Okrem úžitkovej hodnoty však vystupuje v poslednej dobe do popredia aj tá okrasná.

 

viničnadvore

 

V ponuke záhradníctiev sa v posledných rokoch častejšie objavujú aj staršie exempláre viniča. Často sú označované ako XXL viniče. Typický je pre ne zhrubnutý kmeň, rovnako aj výhonky, ktoré z neho vyrastajú. Tie sú obvykle husto olistené ale nie príliš dlhé. Niekedy má takáto rastlina tvar kra, inokedy menšieho stromčeka. Hoci ide o drahšie rastliny, sú skvelou a hodnotnou voľbou pre moderné záhrady, dvory, átriá či väčšie terasy. Aj tento vinič môže prekvapiť plodmi, avšak dôležitejšia je skôr jeho okrasná funkcia. 

 

Husto olistené viničové rastliny sú pohľadné (napríklad v spojení s inými stredomorskými rastlinami), pôsobia moderne, zároveň poskytujú v horúcom leta osviežujúci tieň. Ich atraktivitu zvýši vkusná a primerane objemná vegetačná nádoba s drenážnou vrstvou na dne a otvorom na odtok prebytočnej zálievkovej vody.


Okrasný vinič môžete vysadiť s neporušeným koreňovým balom aj do voľnej pôdy a využiť jeho listy na ozelenenie pergol, nevzhľadných múrov alebo treláží, ktoré oddeľujú napríklad dvor od záhrady. Príjemne pôsobia aj zátišia pod bujným viničovým porastom, najmä ak sú ich súčasťou pohodlné lavičky a ležadlá.


K vďačným kultivarom, ktoré sa vyznačujú vysokou dekoratívnosťou, zaraďujeme najmä Muškát (Vitis vinifera 'Muscat'). Patrí medzi tie najstaršie a najvďačnejšie, pochádza z Ázie odkiaľ sa rozšíril aj do oblasti Južnej Európy a postupne až k nám.

 

vinic2


Pestovanie


Vinič je po zakorenení odolnou a nenáročnou drevinou. Darí sa mu v bežnej, skôr ľahšej a dobre priepustnej pôde. Trpí na miestach so zamokrenou a ťažšou zeminou. Vhodnou voľbou pre vinič sú ale aj mierne kamenisté či štrkovité pôdy. Ľahšiu zeminu odporúčame využiť aj pri pestovaní v nádobách kde zároveň netreba zabúdať na to, že čím väčšia nádoba tým lepšie. Okrem toho je dôležité zvoliť také vegetačné nádoby, ktoré sú odolné voči mrazom. Predpokladá sa totiž, že nádoba s viničom bude na zvolenom mieste (hoci chránenom) umiestnená celoročne.


Najkrajšie sa táto lianovitá rastlina, pôvodom zo Stredomoria, rozrastie na slnečných a teplejších, viac chránených miestach. Skôr ako horské či podhorské oblasti sa pre pestovanie hodia nížiny, tu rozrastené jedince pôsobia asi najviac prirodzene.


Pokiaľ ide o vlhkosť pôdy, zavlažovať treba častejšie najmä jedince nedávno vysadené do voľnej pôdy a tie v nádobách. Avšak vždy primerane pretože vinič patrí k drevinám, ktoré citlivo reagujú na dlhodobejšie premokrenie pôdy. Najlepšie je postarať sa o to, aby bol substrát stále mierne vlhký ale nie zmáčaný. V tomto roku vysadené rastliny je tiež potrebné občas zavlažiť aj počas zimného obdobia, v dňoch kedy je slnečno a nemrzne. Inak hrozí, že vyschnú.


Okrem prísunu vody treba pamätať aj na prihnojovanie viniča. Pravidelnejšie a vhodným hnojivom prihnojované rastliny sú bohato olistené, listy sú sýtozelené a nie sú náchylné na poškodzovanie chorobami. Prihodiť k drevine môžete na jar napríklad čerstvú kompostovú zeminu.

 

vinic3

 

 

 

„Ak budete chcieť podsadiť pod vinič vo voľnej pôde iné rastliny (hodí sa napríklad levanduľa), počkajte minimálne tri roky.“

 

 

Rez a ošetrenie proti chorobám a škodcom


Rez je potrebný aj vtedy, ak pestujete vinič len pre okrasné účely. Najdôležitejšie je pravidelné odstraňovanie všetkých suchých, poškodených alebo chorých výhonkov, takisto tých, ktoré vyrastajú zo zhrubnutého kmeňa. Optimálnym termínom pre rez viniča je vo všeobecnosti február až marec, podľa potreby však možno zasiahnuť aj počas vegetačného obdobia. Vďaka pravidelnému rezu sa viničový ker alebo stromček presvetľuje, drevina pôsobí zdravým a sviežim dojmom. Zároveň to je prevencia pred niektorými chorobami a škodcami. Nezabudnite tiež viničové kríky pravidelne prezerať a pri identifikácii problému treba čo najskôr zasiahnuť vhodným prípravkom. Okrem chemických prípravkov sú dnes na ošetrenie viniča určené aj prípravky ekologickejšieho charakteru.

 

vinic4


Vinič je vďačnou rastlinou, ktorá za krátky čas prekvapí množstvom listov. Ošetrovanie zvládne aj menej skúsený pestovateľ. Vinič sa pri adekvátnej pozornosti stáva dlhoročným spoločníkom svojho majiteľa.

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor, Flower Council of Holland

 

Pin It