Nadchýnajú ohromnou rozmanitosťou kvetov rôznych tvarov, veľkostí a farieb. Vyznačujú sa dlhým kvitnutím a pestovateľskou nenáročnosťou. Zoznámte sa s georgínami.

 

georgina3 

Patria k najkrajším kvitnúcim okrasným rastlinám neskorého leta a prvej polovice jesene. Pochádzajú z ďalekého Mexika ale ich obľuba narastá v posledných rokoch aj u nás.


Georgíny (Dahlia) by nemali chýbať v žiadnom kvetinovom záhone vo vidieckej alebo chalupárskej záhrade. Mnohé z nich sú tiež skvelou voľbou pre mestské záhrady a moderne poňaté výsadby. Kým v tradičných výsadbách vynikne niekoľko jedincov s kvetmi rôznych farieb, v tých moderných sa uplatní skôr niekoľko kusov jedného kultivaru s kvetmi rovnakej farby. Georgíny pôsobia reprezentatívne samostatne v kvetinovom ostrovčeku ale aj v kombinácii s kvitnúcimi trvalkami neskorého leta (rudbekie, helénium, železník, gaura). Zaujímavé je aj ich spojenie s okrasnými trávami, osvedčené je tiež ich kombinovanie s letničkami (cínia, titónia, astrovky).


V sortimente georgín, ktorý je každoročne obohacovaný o nové formy a kultivary s atraktívnymi kvetmi, nájdete nižšie, stredne vysoké aj vyššie druhy a kultivary. Tie nižšie sa uplatnia na okraji záhonov v rámci hustejších výsadieb alebo vo vegetačných nádobách, vyššie v strednej časti alebo v pozadí kvetinových záhonov.

 

georginy08


Rozmanitosť kvetov


Georgíny sa pestujú pre celkový vzhľad a najmä pre kvety. Na ideálnych miestach kvitnú tieto hľuznaté rastliny bohato a vytrvalo. Kvety sú jedno alebo viacfarebné, biele, ružové, karmínové, lososové, červené, fialové, žlté, oranžové. Podľa veľkosti a tvaru kvetov rozdeľujeme georgíny do viacerých skupín (pomponkovité, kaktusovité, polokaktusovité, veternicovité, dekoračné, náhrdelníkovité, guľovíté alebo jednoducho kvitnúce).


Kvety georgín sa zároveň vyznačujú vysokou trvácnosťou a preto je vhodné rezač ich priebežne do váz. Vynikne jeden kvet v štíhlej sklenej váze aj celá kytica.  Pravidelným zberom kvetov zároveň podporíte tvorbu nových.


Rastliny sú príťažlivé aj sviežo zeleným, bujne pôsobiacim olistením. V posledných rokoch je sortiment obohacovaný aj o kultivary, ktoré majú bordové listy. Takáto rastlina tak zaujme nielen kvetmi ale aj olistením.

 

georginy09


Pestovanie


Georgíny najkrajšie kvitnú na slnečných, teplejších a záveterných miestach a tam, kde majú dostatok miesta. Väčšina z nich sa totiž zvykne rýchlo rozrásť, utrpieť tým ale môžu rastliny vysadené v ich tesnej blízkosti. Potrebné je zvoliť miesto s priepustnou pôdou. Viac ako zamokrenie týmto rastlinám vyhovuje suchšie. Optimálne je ale udržiavať pôdu v mieste výsadby mierne vlhkú. Množstvo kvetov závisí aj od toho, ako výživná je pôda. Preto sa vypláca pôdu obohatiť vopred o kvalitný preosiaty kompost. Pestovať georgíny môžete inak aj niekoľko rokov na rovnakom mieste.


Počas sezóny je potrebné dopriať georgínam výdatnú závlahu, ideálne priamo ku koreňom (nie na listy alebo kvety) a postarať sa o odstraňovanie odkvitnutých kvetov. Dôležité bude tiež poskytnúť vyšším kultivarom včas pevnú oporu, inak hrozí zlomenie rastlín.


Hlavným obdobím výsadby hľúz georgín je druhá polovica apríla a začiatok mája. Hľuzy dostanete počas jarných mesiacov v špecializovaných predajniach s potrebami do záhrady, v záhradníctvach, supermarketoch aj hobbymarketoch. Vybrať si môžete z veľkého množstva kultivarov. Nezabudnite si pri kúpe všimnúť výšku do akej daný kultivar dorastá. Ak túžite získať hľuzy menej bežných kultivarov, vyplatí sa obrátiť na znalcov a zberateľov týchto rastlín. Svoju ponuku často prezentujú na internete.


Hľuzy georgín sa vysádzajú do vyhĺbenej jamy, ktorá by mala zodpovedať veľkosti hľuzy. Výsadba by nemala byť hlboká. Dôležité je vyrastajúce mladé výhonky ochrániť pred slimákmi (použitie vhodného prípravku alebo dreveného popola) a ponechať len 4-5 najsilnejších výhonov. Vďaka tomu sa dočkáte veľkých a atraktívnych kvetov.

 

georginy10

 

Pred zimou


Krása georgín žiaľ končí s prvými jesennými mrazmi, ide totiž o rastliny citlivé na chlad. Hľuzy však po vybraní z pôdy v ideálnych podmienkach dobre prezimujú a počas nasledujúcej jari ich opäť môžete vysadiť. Všetko ale treba stihnúť včas. Po poškodení prvým mrazom treba odstrániť nadzemnú časť, hľuzy opatrne vybrať z pôdy, nechať obschnúť a následne uskladniť v suchej rašeline na tmavom a chladnom mieste.

 

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: Kvetinovecibulky.info

 

Pin It