V ponuke supermarketov sa občas objavia mladé rastliny čajovníka čínskeho. Je to skvelá príležitosť túto rastlinu získať. Ako sa správne o ňu v byte postarať?

 

cajovnik


Pôvodne sa čajovník pestuje na čajovníkových plantážach, najviac v Ázii, kde sú jednotlivé kríky tvarovaním udržiavané vo výške asi meter. Rastline sa najlepšie darí vo vlhkom a teplejšom podnebí a skôr vyššej nadmorskej výške.


Ak si zoženiete mladú rastlinu čajovníka čínskeho (Thea sinensis), doprajte jej umiestnenie na svetlom mieste. Na rastlinu však nesmú dopadať priame slnečné lúče preto často využívaný okenný parapet nemusí byť vhodným miestom. Ideálna teplota pre pestovanie tejto rastliny je medzi 20-25°C a vhodná je vyššia vzdušná vlhkosť. Docielite to pravidelným rosením rastliny. Dôležitý je aj prísun vlaha, zálievková voda by však nemala obsahovať vápnik. Dajte pozor na to, aby substrát na dlhšiu dobu nevyschol, rastlina na to citlivo reaguje a môže uhynúť.


Pokiaľ ide o ďalšie potrebné úkony, vhodné je hlavne zastrihávanie výhonkov dlhších ako 15cm. Rastlina sa vďaka tomu bude neustále rozkonárovať a nadobudne pekný kríkovitý tvar. Keď vyrastú nové výhonky, môžete si odtrhnúť posledné tri mladé listy a usušiť. Z nich si potom pripravíte lahodný čaj.
Čajovník je pri troche šikovnosti a základných skúsenostiach s izbovkami vďačnou rastlinou, ozvláštni interiér a poskytne aspoň drobný úžitok. Hoci rastlina zvykne aj kvitnúť – kvety sú drobné biele, v bytových podmienkach by ste zrejme na to čakali viacero rokov.


V zimnom období prospeje rastline obdobie vegetačného pokoja, v miestnosti s teplotou okolo 10°C, mierna zálievka a dostatok svetla. V lete môžete črepník s rastlinou vyniesť von, na polotienisté miesto do záhrady alebo na terasu. Počas leta sa obvykle táto inak vždyzelená drevina, bohato olistí a naberie potrebnú silu na ďalšie obdobia.


Čajovník je potrebné aspoň raz za dva roky, na jar, presadiť, viditeľne mu to prospeje. Pri presádzaní je potrebné použiť kyslejší substrát. Len v takomto prostredí bude rastlina prosperovať. dk

Pin It