Na konci februára, počas slnečných dní, sa už v záhrade môžete pustiť do príprav na tohtoročnú zeleninovú sezónu. Najskôr zlikvidujte všetku nežiadúcu prezimovanú zeleninu.

 

jar2022 v


Keď už nehrozia silnejšie mrazy, odstráňte zimný kryt z porastu valeriánky, špenátu a rukoly. Odkryté rastliny počas poludnia zavlažte. Na pravidelnejší prísun vlahy v nasledujúcom období myslite hlavne počas teplejších a suchších dní. Listy špenátu môžete postupne zbierať a využívať v kuchyni. So zberom valeriánky ešte počkajte.


Začiatkom marca môžete na pripravené hriadky vysievať špenát, najlepšie hneď ako trochu obschne pôda. Koncom februára a začiatkom marca sa dá v teplejších lokalitách vysiať hrach, mrkva karotka a reďkovku. Začiatkom marca môžete po zohriatí pôdy vysievať aj petržlen a paštrnák. Po zohriatí a preschnutí pôdy si tiež môžete vysadiť cibuľu šalotku a cesnak.


Obľúbenejšie je v poslednom období aj pestovanie maku. Vhodné obdobie na výsev semien tejto rastliny je od druhej polovice februára. Vysievajte na pripravené slnečné stanovište s priepustnou pôdou, najlepšie do riadkov, ktoré sú od seba vzdialené asi 30 cm a plytko. dk

Pin It