Na prvý pohľad pripomína klbko suchých stoniek, po tom, ako príjme vodu sa však premení na vitálnu zelenú rastlinu, ktorá bude nevšednou interiérovou dekoráciou.

 plavunka schuliva


Akonáhle však nebude mať dostatok vlahy, opäť sa zmení na suché klbko a cyklus sa takto stále opakuje. Pohľad na tento malý zázrak prírody si možno dopriať kedykoľvek, napríklad v zime, kedy je zelene veľmi málo.


O akú rastlinu ide? Jej botanický názov je plavúnka schúlivá (Selaginella lepidophylla). A hoci ju najčastejšie dostať pod názvom Ruža z Jericha, v skutočnosti pochádza z opačného konca sveta, zo suchších oblastí Texasu a Mexika. Charakter rastu umožňuje tejto plavúnke prežiť v náročnom prírodnom prostredí. Po vyschnutí sa stočí do pevného klbka a často ju vietor zanesie aj na vzdialenejšie miesta. Akonáhle sa dostane do vlhkého prostredia a k vode, začína sa rozvíjať, po pár hodinách je už sýto zelená. Vďaka vlahe rastie, mohutnie a v listoch prebieha fotosyntéza.

Keď sa vlaha stratí plavúnka začne opäť vysychať, jednotlivé lístky sa stáčajú až vznikne kompaktné klbko. Vďaka tomuto nevšednému spôsobu života je plavúnka často nazývaná aj rastlinou vzkriesenia.

 

ruzajericho v 2


Plavúnku schúlivú dostanete kúpiť v kvetinárstvach, v darčekových predajniach alebo si ju môžete zaobstarať prostredníctvom internetu. Keď si ju raz kúpite alebo ju dostane ako dar, budete sa z nej tešiť veľa rokov. Po vyschnutí stačí klbko odložiť do vrecka alebo papierovej škatule a kedykoľvek ju zasa môžete oživiť. Ako najlepšie? Odporúčame klbko položiť na širšiu misku s vodou, pričom ju treba denne dolievať. Treba však dať pozor, aby bola ponorená len spodná časť rastliny (sú na nej náznaky koreňov). V zelenom stane je plavúnku najlepšie udržať minimálne týždeň. dk

Pin It