Počas jesene už aj v niektorých záhradách v našich končinách možno vidieť dozrievajúce plody ebenovníka rajčiakového, ktoré sú známejšie pod názvom hurmikaki či kaki.

 

hurmikaki v


Typické žlté až oranžové plody sú nielen chutné ale najmä mimoriadne zdravé. Obsahujú veľa vitamínov, minerálov a vynikajú aj obsahom rastlinných farbív – karotenoidov. Počas jesene sú tieto plody bežne ponúkané v supermarketoch, v určitých lokalitách si ich však môžete jednoducho vypestovať aj vo svojej záhrade.


Ebenovník rajčiakový (Diospyros kaki) je teplomilná drevina, to značí, že u nás sa jej dobre darí len v teplejších, vinohradníckych oblastiach. Pestuje sa v tvare nízkeho a viackmenného stromu. Kvitne na jar, plody dozrievajú neskôr na jeseň.


Zberajú sa až pekne vyfarbené a dobre vyzreté plody. V tomto štádiu je však ich dužina ešte tvrdá a trpká, preto je lepšie konzumovať až niekoľko dní odležané plody. Potom chutia lahodne, sú šťavnaté a osviežujúce. Hoci najlepšie je ich konzumovať čerstvé, dajú sa aj spracovávať a to rôznymi spôsobmi.


Ebenovník potrebuje v záhrade chránené, slnečné a teplejšie miesto. Pôda by tam, kde rastie, mala byť výživná, primerane vlhká a dostatočne priepustná. Prednosťou ebenovníka je to, že netrpí chorobami ani škodcami a v ideálnych podmienkach zvykne byť veľmi úrodný.


Keď sa pre túto netradičnú ovocnú drevinu rozhodnete, ideálnym obdobím na jej výsadbu je jar, najmä mesiace apríl a máj. Drevinu vysádzajte len s neporušeným koreńovým balom. Vybrať jej treba kvalitné miesto a počítajte aj s tým, že v prvých rokoch po vysadení bude vyžadovať zimnú ochranu a tiež namulčovanie pôdy v okolí kmeňa vrstvou slamy. dk

Pin It