Počas jesene už aj v niektorých záhradách v našich končinách možno vidieť dozrievajúce plody ebenovníka rajčiakového, ktoré sú známejšie pod názvom hurmikaki či kaki.
Typické žlté až oranžové plody sú nielen chutné ale najmä mimoriadne zdravé. Obsahujú veľa vitamínov, minerálov a vynikajú aj obsahom rastlinných farbív – karotenoidov. Počas jesene sú tieto plody bežne ponúkané v supermarketoch, v určitých lokalitách si ich však môžete jednoducho vypestovať aj vo svojej záhrade.
Ebenovník rajčiakový (Diospyros kaki) je teplomilná drevina, to značí, že u nás sa jej dobre darí len v teplejších, vinohradníckych oblastiach. Pestuje sa v tvare nízkeho a viackmenného stromu. Kvitne na jar, plody dozrievajú neskôr na jeseň.
Zberajú sa až pekne vyfarbené a dobre vyzreté plody. V tomto štádiu je však ich dužina ešte tvrdá a trpká, preto je lepšie konzumovať až niekoľko dní odležané plody. Potom chutia lahodne, sú šťavnaté a osviežujúce. Hoci najlepšie je ich konzumovať čerstvé, dajú sa aj spracovávať a to rôznymi spôsobmi.
Ebenovník potrebuje v záhrade chránené, slnečné a teplejšie miesto. Pôda by tam, kde rastie, mala byť výživná, primerane vlhká a dostatočne priepustná. Prednosťou ebenovníka je to, že netrpí chorobami ani škodcami a v ideálnych podmienkach zvykne byť veľmi úrodný.
Keď sa pre túto netradičnú ovocnú drevinu rozhodnete, ideálnym obdobím na jej výsadbu je jar, najmä mesiace apríl a máj. Drevinu vysádzajte len s neporušeným koreňovým balom. Vybrať jej treba kvalitné miesto a počítajte aj s tým, že v prvých rokoch po vysadení bude vyžadovať zimnú ochranu a tiež namulčovanie pôdy v okolí kmeňa vrstvou slamy. dk