Posledné jesenné dni môžete využiť aj na ošetrenie trvácej zeleniny a zazimovanie zeleninových hriadok. Čo je dôležité?

 

trvaca zelenina


Počas zimy môže na vonkajších záhonoch zostať niekoľko druhov zelenín – zimný pór, petržlen, toskánsky, ružičkový a kučeravý kel, čierny koreň, špenát a rukola z neskorých letných výsevov. Nelikvidujte ich, aj v zime vám poskytnú úžitok, oceníte ich pri varení. Na povrch pôdy okolo týchto rastlín nasypte suché lístie, samotné rastliny zakrývať nemusíte. Pripravte si tiež netkanú textíliu, ktorá ponechanej zelenine na hriadkach poskytne ochranu v prípade potreby - počas veľmi mrazivých zimných dní.


Súčasťou úžitkových záhrad býva aj trváca zelenina a ďalšie úžitkové rastliny – špargľa, pažítka, chren alebo rebarbora. V tomto období je dôležité odstrániť suché alebo zožltnuté listy a zlikvidovať slabé či choré jedince. Žltnúcu nadzemnú časť špargle ešte ponechajte, spolu s plodmi zvykne byť peknou ozdobou záhona počas neskorej jesene. Z okolia týchto rastlín odstráňte všetku trvácu burinu, ideálne aj s koreňmi, prekyprite pôdu a zakryte ju kvalitným kompostom.


Rastliny už v tomto období nevysádzajte ani nepresádzajte. Do črepníka, ktorý umiestnite na vnútorný okenný kuchynský parapet, si však ešte môžete presadiť kúsok pažítky. Trváce zeleniny, ktoré ste vysádzali na jeseň, zakryte na konci sezóny ihličnatými chvojkami. Pomôže im to lepšie prezimovať. dk

Pin It