Slnečné a teplejšie dni posledných letných dní, chladnejšie noci a občasné zrážky sú ideálnou príležitosťou na výsadbu okrasných drevín, napríklad ihličnanov.

 

september 2021


Termín výsadby na konci leta a začiatkom jesene je vhodný najmä v suchších oblastiach. Ihličnany, ale aj iné dreviny, sa do zimy stihnú zakoreniť a v nasledujúcej sezóne budú plynulo pokračovať v raste. Pustiť sa tiež môžete do výsadby vresov, opadavých listnáčov a okrasných stromov. Sadiť sa dajú aj okrasné trávy a trvalky, najmä tie, ktoré kvitnú na jar. Začalo aj obdobie výsadby okrasných cibuľovín. Ako prvé si vysaďte narcisy, snežienky, krókusy a tavolíny. Cibule a hľuzy ostatných rastlín si môžete vysadiť aj v októbri.


Počas najbližších dní nezabudnite pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety georgín, rovnako aj trvalkám a letničkám na záhonoch. Podporíte tým tvorbu ďalších. Letničky v kvetináčoch ešte môžete prihnojovať. Z kvetinových záhonov odstraňujte burinu, uhynuté a choré rastliny. Odkvitnuté kvety odstráňte tiež ružiam, aby sa zbytočne nevysiľovali tvorbou plodov. Ak ste doteraz nestihli, odstráňte suché odkvitnuté súkvetia aj levanduliam.


V úžitkovej záhrade zberajte plodovú zeleninu, fazuľové struky a listy mangoldu či kôpru. Kolíkovým rajčiakom zaštipnite rastové vrcholy. Pravidelne odstraňujte choré listy rajčiakom, cuketám a patizónom a od zeleru odhŕňajte pri kyprení pôdy zeminu. Vysiať si ešte môžete semená špenátu, šalátu, valeriánky, reďkovky a rukoly. Rastliny šalátu z augustových výsevov si môžete porozsádzať na pripravené hriadky. Bazalke naďalej odstraňujte tvoriace sa súkvetia a priebežne zberajte listy. Nezabudnite ani na zber ostatných byliniek, pripravte si dostatočné zásoby na zimu. Približne v tomto období si tiež môžete rozmnožiť pažítku delením trsov. dk

Pin It