Baklažán patrí k obľúbenej a často pestovanej plodovej zelenine. Rodiaca rastlina pôsobí počas leta dekoratívne, zároveň prináša úžitok. Ako získať viac plodov?

 

baklazan 2021


Baklažán (Solanum melongena) je teplomilná zelenina a preto sa mu najlepšie darí v nižších a teplejších polohách. Nevyhnutné je okrem tepla a slnka dopriať tejto rastline aj dostatok vlahy, pričom sa osvedčilo zavlažovanie podmokom, priamo k rastlinám (nie na listy alebo plody) a vždy odstátou vodou. Nie je vhodné zavlažovanie prúdom studenej vody z hadice. Nezabudnite, že pôda okolo rodiacich rastlín musí byť stále mierne vlhká, avšak nie zmáčaná.


Vyššiu úrodu baklažánových plodov podporíte aj tým, že rastliny budete pravidelne prihnojovať. Využite hnojivo pre plodovú zeleninu, ktoré je najlepšie aplikovať vo forme zálievky. Pravidelne tiež kontrolujte zdravotný stav rastlín, v prípade zistenia problému okamžite zasiahnite vhodným prípravkom.


Pokiaľ ide o ďalšie úkony, priebežne, najlepšie nožnicami, odstraňujte poškodené alebo choré listy. Bohatú úrodu docielite aj vďaka tomu, že budete pravidelne zberať plody, tým podporíte tvorbu ďalších. V čase zberu by mali byť v botanickej zrelosti, pekne vyfarbené (nie hnedasté), pevné a pružné. Od rastliny ich odstrihnite, netrhajte ich. Vhodné je plodom nechať asi 2-3 cm dlhú stopku. Keď sa však na rastline vytvorí príliš veľa plodov, tie najmladšie odstráňte, aby sa rastlina zbytočne nevysiľovala. Zároveň je vhodné bohato zarodené rastliny podoprieť pevnou oporou pretože by sa mohli zlomiť. Plody po zbere zužitkujte, krátkodobo ich môžete skladovať v chladničke. dk

Pin It