V skorom jarnom období vám poskytnú množstvo vitamínov a iných zdraviu prospešných prírodných látok. Vypestovanie klíčkov je veľmi jednoduché.
Do skleného pohára (alebo špeciálneho nakličovacieho pohára) dáte asi tri čajové lyžice zeleninových semien, ktoré nie sú chemicky ošetrené a hodia sa na nakličovanie. Semená následne zalejete čistou a vlažnou vodou a necháte ich namočené aspoň 8 hodín, ideálne až 12. Každý druh však môže mať na spôsob nakličovania iné požiadavky, preto je dobré si to overiť. Potom vodu z pohárov vylejete a napučané semená veľmi dôkladne prepláchnite na sítku pod tečúcou vodou. Nechajte odkvapkať všetku vodu a semená umiestnite naspäť do pohárov, ktoré hneď pevne zatvoríte. Umiestnite ich na svetlé a teplé miesto (teplota asi 22°C), nie do tmy alebo chladu.
Klíčiace semená každý deň na sítku preplachujte, tým ich očistíte a zabránite prípadnému rozvoju plesní. Tiež im preplachovaním zabezpečíte potrebnú vlahu. Vyrastené klíčky môžete za približne 3- 4 dni využiť pri príprave jedál alebo čerstvé skonzumovať.
Na nakličovanie sa hodí reďkovka, cvikla, fazuľa mungo, bazalka, ľan, brokolica, žerucha, pohánka alebo slnečnica. Vždy musí ísť o chemicky neošetrené semená. Podľa zváženia si súbežne môžete vypestovať rôzne druhy klíčkov a to až dovtedy, kým nebudete mať k dispozícii prvú tohtoročnú zeleninu. dk