Sýto fialové alebo aj biele plody tejto dreviny pripomínajú drobné perličky. Ozdobia záhradné zákutia, pritiahnu pohľady a zasýtia operených návštevníkov záhrad.

 

krasnoplod 2020

 


Atraktivita krásnoplodu (Callicarpa bodinieri) naplno vynikne až koncom jesene, kedy sa drevina zbaví listov a vystaví na obdiv svoje krásne plody. Patrí k druhom s každoročnou bohatou úrodou plodov. Ich množstvo je možné ešte znásobiť, stačí si do záhrady vysadiť viac rastlín. Vysokou rodivosťou sa vyznačuje napríklad kultivar „Profusion“.


V záhradách nie je stále tento ker príliš rozšírený, jeho pestovanie je pritom veľmi jednoduché. Obľubuje slnečné alebo mierne tienisté miesta s humóznou a priepustnou pôdou. Vynikne ak si ho vysadíte pred tmavšie pozadie a do skupín s vždyzelenými drevinami. Vyplatí sa venovať mu dostatok miesta, krásne sa rozrastie a na jar prekvapí aj drobnými fialovými kvetmi.


Dočasne túto 2m vysokú drevinu môžete pestovať aj v priestranných kvetináčoch na balkónoch a terasách. Vhodné bude ale zvoliť chránené miesto.


Krásnoplod netrpí chorobami ani škodcami, nežiada ani pravidelný rez. Uplatní sa v moderných aj vidieckych záhradách. Odrezané vetvičky vydržia dlho vo váze s vodou, môžete ich zakomponovať aj do rôznych zimných aranžmánov. Plody sú mierne jedovaté preto tento ker nepatrí do záhrad s menšími deťmi. Vysadiť si túto drevinu môžete skoro na jar alebo kedykoľvek počas jesene. S koreňovým balom počas celého vegetačného obdobia. dk

Pin It