Voňavé plody dule boli obľúbené už v dávnych dobách. V súčasnosti opäť narastá obľuba pestovania tejto rastliny. Čo vám dula môže ponúknuť?

 

dula

 


Vyrobiť si napríklad z plodov dule môžete chutné kompóty, marmelády alebo ich sušiť, známy je aj dulový syr. Plody, ktoré prenesiete počas jesene dovnútra príjemne prevoňajú priestor. Kedysi sa dokonca tradovalo, že dokážu odohnať mole. V mnohých vidieckych domoch sa umiestňovali na skrine alebo aj priamo do nich.


Zohnať dulu (Cydonia oblonga) dnes už nie je až tak veľký problém. K dispozícii býva aj viacero druhov, registrovaných je dokonca množstvo kultivarov. Ide o menší, dekoratívny strom, ktorý v máji rozkvitá bielymi, príjemne voňavými kvetmi. Plody sú väčšie, žlté a jemne plstnaté. Plnú zrelosť dosahujú v októbri až v novembri. Vyznačujú sa vyšším obsahom trieslovín a preto nie sú príliš vhodné na priamu konzumáciu. Po zbere je ale potrebné ich čo najrýchlejšie spracovať.


Dulu bude najlepšie pestovať v tvare voľne rastúceho zákrpku. Osvedčené je jej pestovanie na slnečnom mieste s bežnou, dostatočne výživnou priepustnou a skôr ľahšou pôdou. Miesto by malo byť viac chránené a vhodná je aj hrubšia nástielka v oblasti koreňov. Drevina totiž korení veľmi plytko. Nástielka pomôže udržať v pôde dlhšie vlahu a zároveň ochráni korene tejto dreviny pred pôsobením mrazu. Duliam sa nedarí v príliš piesočnatých pôdach ani v takých, ktoré sa vyznačujú vysokým obsahom vápnika. Veľkou prednosťou tejto ovocnej dreviny je, že za predpokladu vysadenia na ideálnych stanovištiach netrpí chorobami ani škodcami. Hodí sa preto do záhrad, kde sa nepoužívajú chemické ochranné prostriedky. dk

Pin It