Rozkvitá koncom leta a pohľadom na jeho sýto modré kvety sa môžete potešiť ešte aj v októbri. V poslednej dobe sa v ponuke objavujú aj pestrolisté kultivary.

 

bradavec2020

 


K takýmto patrí napríklad kultivar Summer Sorbet, ktorý okrem drobných kvetov upúta aj žlto panašovanými listami. Rovnako zaujímavé sú aj zlatožlté kultivary Hint of Gold alebo Worcester Gold.


Okrem nápadných kvetov, v rôznych odtieňoch modrej, je bradavec (Caryopteris clandonensis) príťažlivý aj vďaka nižšiemu a kompaktnejšiemu rastu. Z tohto dôvodu je ideálnou drevinou do menších záhrad, dvorov predzáhradiek a átrií. Zároveň láka včely, čo je ďalší dôvod prečo mu dať šancu.


Bradavec dostanete kúpiť najmä v jesennom období. Najlepšie urobíte, ak si ho hneď po kúpe aj vysadíte. Do príchodu zimy by sa totiž mal stihnúť zakoreniť.


V záhrade mu doprajte slnečné miesto a výživnú pôdu, ideálne s vyšším obsahom vápnika. S vlahou to netreba preháňať, po zakorenení výborne znáša aj sucho. Trvale vlhká pôda mu ale škodí. Potrebné je túto rastlinu chrániť aj pred silnejšími mrazmi. Počas prvých rokov po výsadbe preto odporúčam nahrnúť koncom jesene k miestu, kde rastie hrubšiu vrstvu suchého lístia.


Drevine vyberte dobre viditeľné miesto, na okraji záhonov alebo pred skupinami krov. Dariť sa jej bude aj v štrkových plochách, väčších skalkách, na svahoch a vo väčších vegetačných nádobách. Nezabudnite, že predpokladom bohatého kvitnutia je každoročný rez v skorom jarnom období. Je to jednoduché a rýchlo si to osvojíte. Všetky najmladšie výhony zrežete na začiatku sezóny na výšku asi 20 cm nad pôdou. dk

Pin It