Trebuľka (Anthriscus cerefolium) nepatrí k bežne pestovaným bylinkám. Jej semená však bežne dostanete kúpiť v supermarketoch a pestovanie nie je zložité.

 

trebulka2020

 


Vysiať si ju môžete kedykoľvek počas sezóny, napríklad do rôznych nádob na balkóne alebo terase. Najlepšie porastie vo voľnej pôde, na polotienistom mieste s výživnou a vlhkou pôdou. Na slnečnom mieste síce rastie ale neposkytuje kvalitnú vňať. Ide o krátkovekú rastlinu, ktorá je vysoká asi 30 cm. Listami na prvý pohľad pripomína petržlen, kvety sú drobné biele.


Z rastliny sa využívajú čerstvé listy, ktoré sú chutné a najmä bohaté na vitamíny a minerálne látky. Najhodnotnejšie sú listy jedincov, ktoré ešte nevykvitli. Ak ale budete trebuľku pravidelne strihať a oberať mladé listy, udržíte si ju v kompaktnej forme a oddialite kvitnutie.


Trebuľku odporúčame pestovať z priameho výsevu, zle totiž znáša presádzanie. Vysievať môžete postupne, aj v lete a začiatkom jesene kým nie je veľmi chladno. Zabezpečíte si tak dostatok vňate. Rastlina vám nezaberie veľa miesta, je celkom pôvabná aj na pohľad. Dôležité je dopriať jej dostatok vlahy, sucho znáša horšie.


Listy trebuľky využijete do omáčok, polievok, zeleninových šalátov, do rizota, ku grilovanému mäsu, rybám a zemiakom. Jemne nasekanú vňať pridajte do jedla až tesne pred dokončením alebo ju môžete použiť na dozdobenie. Sušenie listov nemá veľký význam, lepšie je zabezpečiť si čerstvú vňať. dk

 

Pin It