Pochádza zo slnečných Kanárskych ostrovov, kde dorastá až do výšky 1,5 m. U nás vytvára nižšie a kompaktné kríky, ktoré zdobia kvety až do jesene.

 

chryzantemovka


V ponuke záhradníctiev sú kultivary s jednoduchými, poloplnými alebo plnými kvetmi. Môžu byť biele, žlté, ružové alebo bordové. Listy sú delené a jemne striebristé. Rastlinu dostanete kúpiť v tvare menšieho kríka alebo stromčeka, s kmienkom a korunkou. Odporúčame pestovať ju samostatne v priestrannej nádobe, vyskúšať však môžete aj jej zakomponovanie do zmiešaných výsadieb. Mimoriadne dobre vyzerá v kombinácii s letničkami, ktoré prevísajú cez okraj črepníka. Pri výsadbe použite substrát, ktorý je určené pre petúnie, nezabudnite ani na drenážnu vrstvu. Rastlina totiž citlivo reaguje na hromadenie vlhkosti pri koreňoch.


Pestovanie chryzantémovky nie je zložité. Najdôležitejšie je dopriať rastline dostatok slnka a tepla. V polotieni kvitne veľmi málo. Potrebné je výdatné zavlažovanie a prihnojovanie aspoň raz týždenne. Použiť môžete hnojivo pre kvitnúce balkónové rastliny. Ak budete pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety, objavia sa nové. Chryzantémovka kvitne ešte aj začiatkom jesene, potom ju treba vhodne zazimovať. V nasledujúcom roku vám bude opäť krášliť exteriérové priestory. dk

Pin It