Chystáte grilovačku alebo záhradnú párty a vyberáte menu? Výnimočnú chuť šťavnatému grilovanému mäsu, zelenine a dokonca aj ovociu dodajú bylinkové oleje.
GRILOVANÁ ZELENINA SO SYROM HALLOUMI
Suroviny na 4 porcie:
1 baklažán
2 stredne veľké cukety
1 žltá paprika
1 červená paprika
250 g syru halloumi (alebo iný syr na grilovanie)
pár lístkov čerstvej bazalky
olej Raciol bazalka
Na bazalkové pesto:
100 g čerstvej bazalky
60 g parmezánu
30 píniových orieškov
2 strúčiky cesnaku
80 ml oleja Raciol bazalka
soľ
Postup:
Zeleninu nakrájajte na rovnako hrubé kolieska a grilujte z každej strany. Syr nakrájajte na plátky a tiež grilujte z každej strany.
V mažiari spolu podrvte bazalku, píniové oriešky a cesnak. Pridajte nastrúhaný parmezán a zalejte olejom.
Grilovanú zeleninu a syr dajte na tanier, pokvapkajte pestom, ozdobte čerstvou bazalkou a pokvapkajte olejom.
KURACIE ŠPÍZY NA PIVE S ČERVENOU CIBUĽOU
Suroviny na 4 porcie:
2 strúčiky cesnaku
300 ml piva
60 ml medu
1 ČL dijonskej horčice
60 ml sójovej omáčky
čierne mleté korenie
4 kuracie prsia nakrájané na kocky
3 červené cibule
1 PL Raciol chilli, paradajky, bazalka
petržlenová vňať na posypanie
Postup:
Z piva, medu, horčice, sójovej omáčky, oleja a korenia si urobte marinádu. Pridajte kuracie prsia a marinujte ideálne cez noc.
Červenú cibuľu nakrájate na štvrtinky a striedavo napichujte s marinovaným mäsom na grilovaciu ihlicu. Grilujte z každej strany a počas grilovania potierajte marinádou. Grilujte, pokiaľ mäso nie je dobre opečené. Na záver posypte nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou.
GRILOVANÉ STEAKY
Suroviny na 4 porcie:
4 steaky (ideálne hovädzia roštenka)
soľ, korenie
rozmarín
olej Raciol chilli, paradajky, bazalka
Postup:
Na grilovacej platni rozpáľte olej, pridajte vetvičku rozmarínu a vložte mäso. Grilujte z každej strany pár minút, kým mäso nechytí kôrku a je upečené podľa vašej chuti.
Na záver osoľte a okoreňte, nechajte chvíľu odstáť a podávajte.
GRILOVANÝ HAMBURGER SO SLANINKOU A MODRÝM SYROM
Suroviny na 4 porcie:
4 x 150 g mletého hovädzieho mäsa (ideálne krk)
1 PL worchestrovej omáčky
1 PL dijonskej horčice
4 žemle
8 plátkov slaniny
4 PL majonézy alebo bieleho jogurtu
150 g syra s modrou plesňou
1 cibuľa
pár listov čerstvého šalátu
1 PL oleja Raciol, paradajky, cesnak, bazalka
soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Zmiešajte mleté mäso s worchestrovou omáčkou, horčicou a čiernym mletým korením. Z mäsa vytvarujte hamburgre, a tesne pred grilovaním ich osoľte. Grilujte na troche oleja na grilovacej platni z jednej aj z druhej strany. Keď mäso obrátite na druhú stranu, vrch hamburgeru posypte nastrúhaným syrom s modrou plesňou.
Zvlášť ugrilujte slaninku, krúžky cibule a hamburgerovú žemľu.
Spodnú polovicu žemle natrite majonézou, dajte mäso, potom cibuľku, slaninu a nakoniec list šalátu. Prikryte vrchnou polovicou žemle a podávajte.
Zdroj a ilustračné foto: Palma