Predzvesťou blížiacej sa jari sú prvé kvitnúce záhradné rastliny. Rozkvitajú prvé cibuľoviny, hľuznaté rastliny, trvalky a okrasné dreviny. Spoznajte najkrajšie druhy.

 

prvekvety22


OKRASNÉ KRY


K najzaujímavejším, hoci málo známym opadavým krom patrí zimovec. Zaujme menšími krémovo žltými kvetmi s purpurovým stredom. Pre kvety tejto dreviny je príznačná príjemná vanilková vôňa. Počas obdobia kvitnutia sa vôňa šíri po najbližšom okolí. Zimovec včasný (Chimonanthus praecox) kvitne od decembra do marca. Darí sa mu na chránenom slnečnom alebo polotienistom mieste s priepustnou, mierne vlhkou a výživnou pôdou. Hodí sa do stredne veľkých alebo väčších záhrad v mestách alebo na vidieku. Dorastá do výšky 2 m a často aj rovnakej šírky. Zimovec býva v predaji v tomto období, do voľnej pôdy si ho môžete vysadiť hneď ako pominú silnejšie mrazy.

 

prvekvety22 zimovec

Zimovec včasný


K ďalším veľmi pekným, skoro kvitnúcim drevinám, patrí jazmín nahokvetý (Jasminum nudiflorum). Je známejší a púta sýtožltými kvetmi a nápadnými, zelenými konárikmi. Dorastá do výšky asi 150 cm, pričom jeho dlhé výhonky sa môže opierať o pevnú oporu, plaziť sa alebo prevísať. Je to nenáročná a skoro kvitnúca drevina, ktorá sa hodí do predzáhradky, k schodom, múrom, na svahy a pred skupiny vždyzelených drevín. Prosperuje na slnečnom mieste s priepustnou pôdou a po zakorenení znesie aj suchšiu pôdu.


K ďalším pekne kvitnúcim krom patrí kalina bodnanská (Viburnum bodnantense). Upúta ružovými alebo bielymi súkvetiami, ktoré príjemne voňajú. Aj vôňa kvetov tejto dreviny sa šíri do najbližšieho okolia. Dorastá do výšky asi 2m, hodí sa do predzáhradky, do stredne veľkých aj väčších záhrad a dvorov. Kalina prosperuje na slnečnom alebo polotienistom mieste, nie je náročná na pôdu. Vhodné je jej umiestnenia do záhonov, kde rozkvitajú jarné cibuľoviny a trvalky. Ružovými a voňavými súkvetiami zaujme aj lykovec voňavý (Daphne mezereum). Je to nenápadná, nižšia a pestovateľsky nenáročná drevina. Hodí sa do prírodných záhrad, do väčších skaliek, do predzáhradiek a dvorov. Keďže lykovec patrí medzi jedovaté rastliny, nemal by sa vysádzať do záhrad, kde sa pohybujú deti.

 

prvekvety22 lykovec

Lykovec voňavý


CIBUĽOVINY


K najkrajším skoro kvitnúcim jarným cibuľovinám patria snežienky (Galanthus nivalis). Nie každý vie, že je ich viacero druhov a kultivarov. Snežienky sú najkrajšie vtedy, keď je ich na jednom mieste viacero, najlepšie keď sú sústredené do menších a väčších skupiniek. Hoci hlavným období výsadby ich cibúľ je skorá jeseň, teraz si môžete vysadiť predpestované rastliny z kvetináčov alebo získať rastliny po delení starších trsov hneď po odkvitnutí. Príjemne voňavé kvety vydržia na rastline dlhšiu dobu, približne od februára do marca. Keď je na jar suchšie, miesta, z ktorých vyrastajú snežienky zavlažujte. Dariť sa tejto cibuľovine bude v polotieni, pod stromami a krami, v kyprej a humóznej pôde.

 

prvekvety22 snezienky

Snežienka jarná

 

Krátko pred snežienkami kvitnú tavolíny zimné (Eranthys hyemalis). Tieto nízke hľuznaté rastliny sa v ideálnych podmienkach rýchlo rozrastajú a tvoria súvislejšie porasty. Zaujímavé sú v kombinácii so snežienkami. Kvety tavolínov sú sýtožlté svoju nádheru predvedú počas slnečných dní. Tavolínom sa darí na slnečnom aj polotienistom mieste s priepustnou a humóznou pôdou.


Podobná snežienke je bleduľa jarná (Leucojum vernum). Rozvitá o niečo neskôr, približne v marci až apríli. Jej kvety sú väčšie s typickými zelenými či žltými škvrnami na okraji kvetných lupienkov. Ozdobou rastliny sú aj sviežo zelené listy. Bleduliam sa najlepšie darí v polotieni. Obľubujú vlhké miesta s ťažšou pôdou. Vyniknú v prírodných záhradách, pri jazierkach, pod stromami a krami.

 

prvekvety22 kosatcek

Kosatček sieťkovaný


K skorej jari neodmysliteľne patria tiež nádherne kvitnúce kosatčeky sieťkované (Iris reticulata), ktoré môžu mať sýto modré alebo aj žlté kvety a potom najmä šafrany. K prvým kvitnúcim druhom patrí šafran Tommasiniho (Crocus Tommasianus). Krehko pôsobiace dlhšie fialové kvety sa objavujú počas slnečných dní na konci februára a často vydržia až do marca. Tento šafran obľubuje slnečné miesta, bude sa vynímať na okraji záhonov, v skalkách, v kvetinových múrikoch a štrkových záhonoch. Hodí sa do moderných aj prírodných záhrad a vynikne v menších a väčších skupinách. Pôsobivý je aj spolu so snežienkami a rozkvitnutými tavolínmi. Keďže tento druh šafranu rozkvitá veľmi skoro, jeho kvety vyhľadávajú intenzívne včely a čmeliaky.


Klasikou v jarných záhradách je najmä šafran jarný (Crocus vernus). Má veľmi kultivarov a môže byť dlhovekou súčasťou exteriéru. Kvety máva biele, žlté, modré alebo fialové. Objavujú sa počas slnečných a teplejších februárových alebo marcových dní. Tento šafran dostať na jar kúpiť v kvetináčoch. S neporušeným koreňovým balom si ho môžete vysadiť na slnečné alebo polotienisté miesta v záhrade, k chodníkom, do skaliek alebo do štrkových záhonov. Šafran jarný si môžete vysadiť aj do trávnikov.

 

prvekvety22 safran

Šafran Tommasiniho


TRVALKY


Medzi trvalkami, ktoré kvitnú skoro na jar, majú popredné miesto čemerice. V tomto období už odkvitá čemerica čierna (Helleborus niger) avšak rozkvitá vďačná a dlhoveká čemerica východná (Helleborus orientalis), ktorá má veľa kultivarov. Kvety neskôr kvitnúcich čemeríc bývajú ružové, purpurové alebo aj biele, jednoduché či plné, s jemne zriasnenými alebo hladkými okvetnými lístkami. Ide o vzrastovo vyššie druhy čemeríc a zároveň atraktívne moderné trvalky, ktoré sú v období kvitnutia neprehliadnuteľné. Aj preto by ste im vždy v záhrade mali vyhradiť dobre viditeľné, miesto v prednej časti záhrady či dvora. Čemericiam vyhovujú polotienisté miesta, napríklad pod stromami a krami, osvedčená je pre ne humózna a priepustná pôda, ktorá by nemala obsahovať rašelinu ale skôr kompostovú zeminu. Keď máte viac miesta, vytvorte si z týchto rastlín menšie alebo väčšie skupinky.

 

prvekvety22 cemerica

Čemerica východná

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor, Shutterstock

Pin It