K veľkonočným sviatkom patrí aj sviežosť pučiacej zelene a kvitnúce rastliny, ktoré sú typické pre jar. Teraz sú v predaji a poslúžia vám aj na vytvorenie pôvabných zákutí.

 

velkanoc2021 uvod


Použiť na to môžete rozkvitnuté prvosienky, sirôtky, sedmokrásky, nezábudky, fialky alebo skoro kvitnúce alebo rýchlené jarné trvalky, napríklad kamzičník, trávničku, zvončeky alebo čemerice. Nezabudnite ani na rýchlené cibuľoviny, zídu sa vám najmä narcisy, tulipány, modrice a hyacinty. Do výsadieb vnesú nielen sýte jarné farby ale aj príjemné vône.


Sirôtky a prvosienky


Predovšetkým sirôtky vynikajú ohromnou rozmanitosťou. Zoženiete veľkokveté aj drobnokveté kultivary, ktoré sa vyznačujú veľmi dlhým a bohatým kvitnutím. Vybrať si dokonca môžete farbu kvetov, ktorá sa vám najviac páči a prispôsobiť ju farebnosti ostatných kvetov vo výsadbe.

 

velkanoc2021 4


Veľkokveté sirôtky kvitnú menej, ale ich kvety sú nápadnejšie a zdobia ich aj pekné, sviežo pôsobiace listy. Sirôtkam sa najlepšie darí na slnečných miestach, potrebujú vlhkejší substrát a prihnojenie hnojivom na kvitnúce letničky. Keď im budete pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety, podporíte tvorbu nových a predĺžite dobu kvitnutia. Pestovať tieto vďačné dvojročky môžete v nádobách samostatne alebo v kombinácii s inými rastlinami, napríklad rýchlenými jarnými cibuľovinami. Sirôtky prítomnosť iných rastlín znášajú dobre a preto môžete bez obáv kombinovať. Vyniknú v kvetináčoch, hrantíkoch, závesných nádobách aj v menších hlinených črepníkoch či starých košíkoch a retro nádobách.


Rozmanitosťou sa vyznačuje aj ponuka prvosienok. Okrem najznámejšej prvosienky bezbyľovej (Primula vulgaris) vás očaria aj kvety prvosienky zúbkatej (Primula denticulata) alebo prvosienky holej (Primula auricula) či krásne kvitnúcej prvosienky vyššej (Primula elatior). Jej kvety sú na vyšších stonkách. Prvosienky vyniknú samostatne alebo v kombinácii s inými, typicky jarnými rastlinami. Bohaté kvitnutie docielite najmä tým, že im doprajete dostatok vlahy, substrát v kvetináčoch nesmie na dlhšiu dobu preschnúť. Prvosienky pekne a dlho kvitnú, sú poslami jari.

 

zahradny obchod ponuka3421


Pravidlá kombinovania


Neviete čo s množstvom nakúpených rastlín? Nádherné sú hlavne kombinované výsadby. Dôležité je však rastliny v kvetináčoch správne usporiadať. Aj tu platí pravidlo, že vyššie druhy (nezábudky, kamzičník, prvosienka vyššia) patria do pozadia a nižšie do popredia (sedmokrásky, sirôtky, fialky). V rámci jednej nádoby kombinujte rastliny s odlišným vzhľadom a rôznymi rastovými charakteristikami (trsovito, rozložito alebo vzpriamene rastúce). Zároveň je dobré, ak majú rovnaké požiadavky na svetlo a vlhkosť substrátu. V jarnej kompozícii môžete rastliny sústrediť aj tesnejšie k sebe, výsledok bude zaujímavejší. Nezabudnite však použiť čerstvý záhradnícky substrát a dbajte na to, aby všetky použité vegetačné nádoby mali zabezpečený odtok prebytočnej zálievkovej vody.

 

velkanoc2021 3


Niekoľko vysadených menších črepníkov a dva tri väčšie, ktoré sústredíte spolu v skupine, vám v záhrade alebo na dvore vytvoria pôsobivé jarné zákutie. Vytvorte si ho na dobre viditeľnom a dostatočne svetlom mieste, ktoré máte najradšej. Doplňte ho ešte zaujímavou jarnou drevinou v kvetináči, napríklad vŕbou, vresovcom, zlatovkou alebo lykovcom. Tieto neskôr na jar vysadíte do voľnej pôdy. Doplniť môžete aj nádobu či exteriérovú vázu s vodou a niekoľkými odrezanými vetvičkami, kúsky machu z lesa alebo misky s vyrasteným obilím či pažítkou. Veľkonočnú náladu potom už len podporíte vkusnými veľkonočnými dekoráciami z dreva, hliny, drôtu alebo kovu. Počas slnečných a teplejších dní si sem môžete umiestniť záhradné stoličky a uprostred rozkvitnutej jarnej zelene vypiť šálku kávy. Užite si jarné chvíle vo svojej záhrade naplno!


Napísal: Daniel Košťál
Foto: Shutterstock.com

Pin It