Postarajte sa o to, aby vaša záhrada kvitla už na konci zimy. Spoznajte najkrajšie kvitnúce rastliny tohto obdobia, naplánujte si ich kúpu a výsadbu. Niektoré porastú aj v kvetináčoch. 

 

jar2021 uvod 

Rozkvitnuté typicky jarné rastliny dostanete kúpiť skoro na jar v záhradníctvach alebo kvetinárstvach. Po výsadbe si ich môžete vysadiť na vhodné miesto v záhrade, na dvore alebo v predzáhradke. Nižšie a kompaktne rastúce druhy budú prosperovať aj v rôznych kvetináčoch. Väčšine z uvedených rastlín vyhovuje slnečné  alebo polotienisté miesto s priepustnou a mierne vlhkou pôdou. Spoločné majú aj to, že s pribúdajúcim vekom prinášajú každoročne väčšie množstvo kvetov a vytvárajú súvislejšie porasty.


Snežienky

 

snezienky2021


Patria k prvým poslom jari a tam, kde majú ideálne podmienky tvoria rozsiahle porasty. Objavujú sa jednotlivo aj v skupinách. Vyhovuje im svetlé miesto, humózna a mierne vlhká pôda. Nechajte ich rozrásť sa pod stromami a krami (napríklad lieskou aleho hamamelom), teda tam, kde aj tak nič nepestujete. Vyhraďte im väčší priestor a na danom mieste nekyprite počas sezóny pôdu. Cibule snežienok (Galanthus nivalis) si môžete vysadiť do pôdy skoro na jeseň, teraz ale máte príležitosť zaobstarať si kvitnúce rastliny v kvetináčoch. Ak by ste si chceli presadiť snežienky z inej záhrady, najlepší čas je na to po odkvitnutí. Možno sa vám zdá, že snežienky sú príliš obyčajné nemajú čím nadchnúť. Nie je to tak, ponúkajú totiž veľa druhov a zaujímavých kultivarov. Nádherné kvety majú napríklad plnokveté snežienky (kultivar Flore Pleno). Ich cibule sú v predaji aj na Slovensku.


Pečeňovník

 

pecenovnik2021


Pečeňovník (Hepatica nobilis) tvorí bohato kvitnúce nižšie trsy a skoro na jar je ozajstným klenotom záhrady, napríklad prírodnej. V prírode inak v tomto období nájdete celé lúky rozkvitnutých pečeňovníkov. Presádzať  do záhrady ich ale nie je vhodné. Lepšie je si vypestované rastliny zakúpiť v záhradníctvach, alebo na špecializovanej výstave skalničiek. Pečenovník si vysaďte s kompaktným koreňovým balom pokojne aj počas kvitnutia, alebo aj hneď po odkvitnutí. Vyberte mu miesto v polotieni vyšších opadavých listnatých stromov alebo krov. Na jar by však miesto, kde rastie, malo byť svetlé. Výborne sa mu darí pod lieskami, neznáša naopak blízkosť ihličnanov. Na slnečných miestach rastlina živorí, preto sa vždy týmto miestam aj pri presádzaní vyhnite. Pôda by mala byť humózna, priepustná, mierne zásaditá a vlhkejšia. Neodporúčam výsadbu pečeňovníkov pod plytko koreniace vyššie dreviny. Vďaka úsiliu šľachtiteľov vzniklo veľa nádherne kvitnúcich kultivarov, napríklad „Rubra Plena“ s plnými ružovými kvetmi. V záhrade bude jedinečným šperkom. 


Čemerice

 

cemerica2021


K zime a skorej jari už neodmysliteľne patria kvitnúce čemerice (Helleborus). Vynikajú ohromnou rozmanitosťou a pútajú nádhernými kvetmi, najmä bielymi, ružovými, fialovými ale aj lososovými, žltými či dokonca oranžovými. Niekedy jednoduchými, poloplnými alebo plnými. Je to obdivuhodná a dlhoveká trvalka. V záplave rôznych druhov čemeríc však objavíme aj veľmi netradičné druhy, napríklad čemericu smradľavú (Helleborus foetidus). Hoci jej zelenkasté kvety nepôsobia oproti kvetov iných čemeríc až tak lákavo, predsa len tento mohutnejší druh stojí za povšimnutie. Vytvára husto olistené trsy kožovitých delených listov, ktoré zaujímavo kontrastujú so zelenými až zeleno žltými zvončekovitými kvetmi. V záhrade je táto čemerica nádherná a dobre sa jej darí aj pod stromami kde nič iné nerastie. Vyhovuje jej dokonca aj suchšia pôda. Pestovať ju môžete aj v nádobách.


Tavolíny

 tavolin2021


Patrí k úplne prvým kvitnúcim rastlinám a často sa objavujú v dobe, kedy sa ešte topí sneh. Na ideálnych miestach sa rýchlo rozrastá a tvorí súvislé porasty. Tavolínom (Eranthis hyemalis) to svedčí v spoločnosti snežienok, kosatčekov a šafranov, napríklad pod vyššími stromami a krami - napríklad kalinou voňavou. Obľubujú miesta s tlejúcim lístím, kyprú a výživnú pôdu s mierne zásaditou reakciou. Nemalo by ísť o miesta, ktoré sú trvalo zamokrené ani príliš vysychavé. Samotná rastlina je vysoká asi len 10cm, po odkvitnutí pútajú  pozornosť svieže listy. Neskôr tieto zaschnú a tavolíny sa na celú sezónu zatiahnu do pôdy. Hľuzy tejto rastliny nie je potrebné každoročne vyberať z pôdy, rastlina sa dokonca dokáže veľmi rýchlo rozšíriť aj z jednej vysadenej rastliny. Tavolíny sa vyznačujú výbornou schopnosťou samovýsevu. Takisto je možné semená vlastnoručne pozberať a vysiať rozhodením na želané miesta. Predpokladom vyklíčenie je však chlad a čo najmenšie zásahy na danom mieste. Z výsevov sa dajú získať kvitnúce rastliny za asi 4 roky. Hustý a kompaktný tavolínový koberec vznikne po asi 10 rokoch. Hľuzy tavolínov sa vysádzajú skoro na jeseň, presádzať rastliny však možno bez obáv napríklad aj v dobe kvitnutia. Tavolínom dajte príležitosť v modernej aj vidieckej záhrade, vyskúšajte ich pestovať aj v nádobách. 

 

Lykovec

 

lykovec2021 v


Tento nižší a takmer nenápadný krík upúta často už vo februári množstvom drobných ružových kvetov, ktoré prekrásne voňajú. Po odkvitnutí drevina zaujme sviežo zelenými listami a neskôr na jeseň červenými plodmi. Lykovec sa uplatní v modernej mestskej aj tradičnej vidieckej záhrade, na dvoroch, v predzáhradkách a v prírodných výsadbách. Vynikne pred pozadím zo vždyzelených drevín, napríklad pred vavrínovcom. Vždy je lepšie vysádzať lykovec bližšie k domu, aby bol čo najviac viditeľný a vôňa kvetov sa dostala do vašej blízkosti. Keďže patrí medzi prudko jedovaté rastliny, nie je vhodné pestovať ho v záhradách, kde sa pohybujú deti. Lykovec (Daphne mezereum) obľubuje slnečné a pred silnejším vetrom chránené miesta. Bohato kvitne na miestach s výživnou, mierne vlhkou a priepustnou pôdou. Prednosťou lykovca je, že nepotrebuje pravidelný rez. Stačí ak občas odstránite suché, poškodené alebo križujúce sa, prípadne veľmi slabé výhonky, najlepšie po odkvitnutí. Lykovec si môžete vysadiť na jar, vždy s kompaktným koreňovým balom.


Bledule

 

bledule2021


V záhradách sú mimoriadne vzácnym hosťom preto im treba vyhradiť dobre viditeľné miesto. Každoročne veľmi pekne a bohato kvitnú. Snehobiele zvončekovité kvety zaujímavo kontrastujú so sviežou zeleňou listov. Hoci prirodzene rastú aj vo voľnej prírode, je vhodnejšie si ich dostatočne veľké cibule zaobstarať v záhradníctvach a skoro na jeseň vysadiť. Niekedy dostanete na špecializovaných výstavách kúpiť aj predpestované kvitnúce rastliny. Bledule (Leucojum vernum) potrebujú svetlý polotieň. Slnečné ani príliš suché miesta im príliš nevyhovujú. Vyhnite sa aj stanovištiam pod plytko koreniacimi drevinami. Vhodná je pre ne čerstvá, mierne vlhká a priepustná pôda, skôr ťažšia. Upútajú v blízkosti jazierok a krov kvitnúcich skoro na jar, v kombinácii so snežienkami, tavolínmi a krókusmi, tiež v skalkách, v prírodných záhradách a v poraste nízkej pôdopokryvnej zelene. Po odkvitnutí listy bledúl žltnú a vädnú, rastliny sa zatiahnu do pôdy. Dôležité je preto vedieť kde presne rastú, aby ste omylom dané miesto nekyprili, alebo sem niečo nevysádzali.


Jazmín

 

jazmin2021


Dlhé zelené výhonky s množstvom drobnejších žltých kvetov sú v tomto období neprehliadnuteľné. Pohľad na túto kvitnúcu rastlinu vás nabije dávkou energie. Jazmín nahokvetý (Jasminum nudiflorum) sa na ideálnych miestach rýchlo rozrastá a vytvára porast, ktorý je nenáročný na údržbu. Každoročne bohato kvitne a kvetom neublíži ani mráz. Uplatní sa na múrikoch, svahoch, pri schodištiach alebo v predzáhradkách a na dvoroch. Jednotlivé výhonky môžete buď vyviazať k opore, napríklad bambusovej alebo ich nechať len tak voľne prevísať. Ide o dlhovekú a prispôsobivú drevinu, ktorá žiada výživný a mierne vlhký, nie vysychavý substrát. Rastlinu si s neporušeným koreňovým balom môžete vysadiť aj v tomto období. Vyberte jej vždy slnečné, teplejšie a viac chránené miesto. Bohaté kvitnutie tohto kra podporíte každoročným rezom po odkvitnutí. 

 

Cyklámen

 

cyklamen2021


Cyklámeny sú známe kvitnúce izbové rastliny. Nájdete však medzi nimi aj druhy, ktoré môžete bez obáv pestovať aj priamo v záhrade či dokonca v kvetináčoch. V humóznej a mierne vlhkej pôde s vyšším obsahom tlejúceho lístia vytvoria súvislé a pekne kvitnúce koberce. K takýmto patrí napríklad cyklámen alpský (Cyclamen coum). Má menšie, najčastejšie tmavo alebo bledo ružové, niekedy aj biele kvety. Listy má jemné, okrúhle, často v tvare obličiek a opäť s charakteristickou kresbou. Na rube sú sfarbené do bordova. Rozkvitá veľmi skoro na jar, neraz ešte vtedy, keď je súvislá snehová pokrývka. Kvitne od februára až do apríla. Cyklámen alpský vynikne samostatne alebo aj v spojení s inými, typicky jarnými rastlinami. Zapôsobí v blízkosti čemeríc, snežienok a tavolínov. Vhodnou dobou na výsadbu predpestovaných rastlín je jar, hľuzy sa zasa sadia na jeseň. Z pôdy ich netreba každoročne vyberať, lepšie je nechať ich bez presádzania veľa rokov na jednom mieste. Ak chcete docieliť väčší a súvislejší porast, vysaďte si niekoľko rastlín alebo hľúz. 


Šafrany

 krokus2021


Jarné dni si sotva bez nich vieme predstaviť pretože pohľad na ne nám dáva jasný signál, že jar je už tu. V záhrade zažiaria najmä počas slnečných dní a doširoka otvárajú kalichy kvetov. Prvý rozkvitá jemnejší šafran Tommasiniho (Crocus tommasinianus). Potrebuje slnečné a teplejšie miesta. Pôda by mala byť humózna, priepustná a mierne vlhká, v lete skôr suchšia. Teraz si môžete vysadiť do menších a väčších skupiniek predpestované rastliny alebo skoro na jeseň hľuzy. V ideálnych podmienkach vytvorí súvislé porasty a objaví sa na mnohých miestach, často aj tam, kde nie je žiadúci. Vynikne v prírodných, vidieckych aj mestských záhradách, najmä v spoločnosti snežienok, tavolínov, kosatčekov a čemeríc. Vyhraďte mu miesta po stromami, krami , napríklad pod lieskou alebo hamamelom. Ak vám to vyslovene neprekáža nechajte tento šafrán rozrásť sa. Každoročne na jar sa potom potešíte pohľadu na záplavu krehkých kvetov. 

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: Shutterstock.com

 

Pin It