Nápadnejšie sú v zimnom období, keď záhrady ovládne šedosť a pochmúrnosť. Nájdete medzi nimi známe aj málo rozšírené druhy, ktoré pútajú listami alebo aj kvetmi.

 

vzdyzelene2021 uvod

 


S pomocou vždyzelených drevín si vytvoríte záhradu, ktorá bude atraktívna počas celej sezóny a predovšetkým v zimnom období. Do záhrad vnášajú sýtu zeleň, maskujú nevzhľadné zákutia, vyriešia problematické miesta, pomôžu rozdeliť priestor a zakryjú holú pôdu. Celkovo dokážu, ak sú správne umiestnené, výrazne zatraktívniť a zmeniť priestor záhrady. Zaujímavé a veľmi vhodné je ich spojenie s drevinami, ktoré kvitnú v zime (kalina, hamamel, jazmín) a tiež s ihličnanmi. Aj kry s farebnou kôrou (napríklad svíby) v ich susedstve vyniknú oveľa viac.


Kvety, listy, plody


Niektoré vždyzelené kry vystavujú na obdiv nádherné kožovité listy, iné aj pekne kvitnú. K takýmto patria skimie, sarkokoky, vavrínovce, mahónie alebo pierisy. K najkrajšie kvitnúcim drevinám so vždyzelenými listami patria rododendrony a neopadavé azalky. Prednosťou ďalších druhov môžu byť zasa panašované alebo farebne inak zaujímavé listy. Do tejto skupiny patria bršleny, aukuby, vybrané kultivary pierisov, brečtanov, cezmíny, osmanty, pachysandry, photinie, zimozelene a ďalšie. Niektoré tieto kry dokonca prekvapia plodmi (skimia, cezmína, hlohyňa) a nasýtia operených návštevníkov záhrad. V záhradách vyniknú hlavne kry, no máme aj veľa trvaliek so vždyzelenými listami. Ani tito by nemali chýbať. Patrí k nim napríklad bergénia, vždyzelené listy majú aj čemerice, iberky, liriopy, juky, heuchery, bradník, z papraďorastov napríklad jelení jazyk a ďalšie.

 

vzdyzelene2021 prva

 


Tvarovanie


Rozmanité sú aj rastové tvary vždyzelených listnáčov. Niektoré môžete tvarovať a dať im zaujímavú podobu. Uplatnia sa potom nielen v kvetinových záhonoch, na dvoroch a v predzáhradkách ale aj v nádobách, napríklad pri vchodových dverách. Tvarovanie veľmi dobre znáša cezmína, vavrínovec, zemolez, krušpán alebo bršlen. Pri troche trpezlivosti si z týchto drevín vytvoríte malé umelecké diela a pútať budú aj počas zimného obdobia.

 

vzdyzelene2021 stvrta

 


Uplatnenie


Vždyzelené listnaté dreviny majú v záhradách široké možnosti uplatnenia. Vytvoríte si z nich tvarované alebo voľne rastúce živé ploty (vavrínovec, cezmína, dráče), zakomponovať ich môžete do kvetinových záhonov (krušpán, bršlen), vysadiť si nimi tienisté miesta s kyslou pôdou (rododendrony, azalky, pierisy) alebo si pomocou nich vytvoríte pôsobivé pozadie pre skupiny nižších drevín a kompaktnejších ihličnanov (kalina vráskavolistá, cezmína, hlohyňa). Ďalšie vyniknú ako solitéry (cezmíny) alebo poslúžia na zakrytie stien (bršlen, hlohyňa) alebo aj pôdy v miestach, kde sa nedarí trávniku ani iným okrasným rastlinám (skalník, pachysandra, zimozeleň). Niektoré sú vzácnosťou a hodia sa na dobre viditeľné a viac chránené miesta (aukuba, sarkokoka). Mnohé sú vhodné aj na pestovanie v nádobách (bršlen, zimozeleň, cezmína, leukothoe, skimia).

 

vzdyzelene2021 druha


Odolnosť


Pohľad na neopadané listy, ktoré zotrvávajú na týchto drevinách aj počas zimy, môže podporiť pocit, že ide o veľmi odolné a prispôsobivé rastliny. Nie je to celkom tak. Nie všetky vždyzelené kry sú dostatočne odolné voči teplotám hlboko pod nulou alebo zimnému slnku. Väčšina z druhov, ktoré v článku uvádzame však dobre rastie najmä v nižších lokalitách Slovenska, v tých vyšších je pri výbere potrebná oaptrnosť. Vždy je dôležité poznať požiadavky konkrétnych druhov a dreviny vysádzať len na vhodné miesta. Tie by mali byť dostatočne chránené. V prvých rokoch je lepšie vysadené dreviny ochrániť vhodnou prikrývkou. Keď sa dobre zakorenia a prežijú prvé zimy, v ďalších rokoch sa postupne rozvinú do plnej nádhery.

 

vzdyzelene2021 tretia

 


Starostlivosť o vždyzelené kry je jednoduchá. Najdôležitejšie im bude dopriať dostatok vlahy a to najmä po vysadení. Suchom by nemali trpieť najmä počas horúcich letných dní. Zalievať mladé rastliny treba aj v zime, v dňoch, kedy je slnečno a nemrzne. Platí to aj pre jedince, ktoré pestujete v rôznych nádobách. Počas sezóny tieto dreviny občas prihnojte a ak treba upravte ich rezom. Radikálnejšie zmladzovanie si treba vždy nechať na jarné mesiace. Pokiaľ ide o požiadavky na svetlo, každý druh toleruje inú svetelnú intenzitu. Dobré je však tieto rastliny chrániť pred zimným slnkom. Dôležité je aj preto vyberať chránené miesto, ideálne polotienisté s priepustnou a mierne vlhkou pôdou. Väčšina vždyzelených rastlín znesie pod zakorenení aj viac sucha, nie však dlhodobo. Vlhkosť v pôde pomôže udržať napríklad nástielka z jemne drvenej kôry, ktorú rozprestriete vo výške aspoň 8 cm okolo rastlín. Výhodou vždyzelených krov je, že vďaka tuhším kožovitým listom nebývajú často napádané chorobami alebo škodcami.

 

konva 


Menej je viac


Predovšetkým v menších záhradách by nemalo byť zastúpených množstvo rôznych druhov vždyzelených krov. Predsa len ide o dreviny, ktoré sú hlavne v zime nápadné, niekedy pôsobia exoticky a cudzo. Stačí si vybrať 2-3 nenáročné druhy a ak to priestor umožňuje z každého druhu viac kusov. Takto si vytvoríte porast, ktorý ulahodí oku a nebude náročný na údržbu. Neodporúčame založiť si záhradu len zo vždyzelených drevín. Hoci tento nápad znie zaujímavo, predsa len by záhrade chýbala premenlivosť, ktorú do nej vnášajú napríklad opadavé dreviny. Nevýhodou vždyzelených drevín je totiž to, že počas roka sa veľmi nemenia. Po čase tak môžu pôsobiť fádne a nezaujímavo. Preto radšej menej a výsledok vás veľmi milo prekvapí. Vhodne zvolená skladba vždyzelených drevín, o ktorú sa dobre postaráte, bude počas zimy pôsobiť vo vašej záhrade kúzelne.

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor

Pin It