Vedeli ste, že ako prvé treba vysadiť cibule narcisov? Na dobré zakorenenie totiž potrebujú vyššiu teplotu. Vysadiť by ste ich preto mali koncom augusta alebo čo najskôr v septembri.

 

sadenie cibul

 


Medzi prvými vysaďte aj cibule snežienok, bledúľ, hľuzy tavolínov a kosatčekov. Tieto rastliny totiž kvitnú ako prvé v roku. Tulipány, hyacinty, korunky, okrasné cesnaky, modrice, šafrany, hľuzy veterníc a kandíkov či drobné jarné cibuľoviny môžete vysádzať ešte aj v októbri. Neskoršia výsadba je síce takisto možná ale len vtedy, ak je teplejšia jeseň. Kým prídu silnejšie mrazy vysadené cibule a hľuzy musia byť dobre zakorenené, inak zimu neprečkajú.
Keď si domov prinesiete nakúpené cibule a hľuzy, uprednostnite výsadbu tých najmenších pretože rýchlejšie vysychajú. Cibule narcisov, tulipánov alebo hyacintov sú odolnejšie, znesú aj niekoľkodňové skladovanie avšak nie v príliš teplom priestore.


Dodržte správnu hĺbku výsadby


Jednotlivé cibuľoviny a hľuznaté rastliny majú konkrétne požiadavky na hĺbku výsadby. Je dobré sa s nimi vopred oboznámiť a aj ich dodržať. Inak sa môže stať, že vám vysadené cibule a hľuzy na jar neprinesú očakávané kvety. Vo všeobecnosti platí, že hĺbka výsadby by sa mala rovnať asi dvojnásobku výšky vysádzanej cibule. V ľahších pôdach môžete vysádzať o niečo hlbšie, v ťažších naopak vyššie.


Cibuľoviny vysádzajte do menších alebo väčších skupiniek, v rámci každej zhromaždite niekoľko kusov z jedného druhu (rovnaká farba kvetov, rovnaká výška rastu). Neodporúčam vysádzať cibuľoviny štýlom „kde tu jednu cibuľku“. Takto nebudú mať príležitosť naplno vyniknúť. Najkrajšie pôsobí skupina viacerých kvitnúcich rastlín spolu.


Okrem správnej hĺbky výsadby treba dodržať aj určité rozostupy medzi vysádzanými cibuľami a hľuzami. Nič ale nepokazíte ak menšie cibuľe a hľuzy sústredíte tesnejšie k sebe, tie väčšie naopak aspoň 10 -15 cm od seba.

 

cibuloviny2020 2

 


Pomôcky


Výsadba jarných cibuľovín a hľuznatých rastlín je hračkou, ak máte k dispozícii kvalitné náradie. Postačí vám vysádzacia lopatka, využiť však môžete aj špeciálny vysádzač cibuľovín, ktorý dostanete bežne kúpiť. Je praktický a hodí sa pre výsadbu väčšiny cibuľovín. Okrem náradia nezabudnite na plastové alebo drôtené košíky, ochránia vysadené cibuľoviny a hľuzy pred hlodavcami.


Výber miesta


Je základom úspechu. Nie všade sa totiž týmto okrasným rastlinám bude výborne dariť. Miesto výsadby preto zvážte naozaj dôkladne aj keď to bude trvať dlhšie. Snažte sa na danom mieste predstaviť si, ako tam vysádzané rastliny v dobe kvitnutia budú vyzerať.

 

cibuloviny2020 1

 


Cibuľoviny a hľuznaté rastliny, ktoré sú bežne v predaji, majú rôzne požiadavky na svetlo, väčšina z nich obľubuje dostatočne svetlé miesta. Len málo ich žiada polotieň či tieň. Je preto vhodné vedieť akú intenzitu žiadajú druhy, ktoré chcete pestovať. V mieste výsadby by tiež mala byť ľahšia až stredne ťažká, nakyprená a dostatočne výživná pôda. Vyhnite sa pestovaniu týchto rastlín ak máte v záhrade príliš štrkovitú alebo zmáčanú pôdu. Neodporúčam ani pestovanie cibuľovín v miestach, ktoré boli nedávno vyhnojené maštaľným hnojom.

 


Pred výsadbou cibúľ a hľúz pôdu dôkladne skyprite, najlepšie do hĺbky asi 30 cm. Vyberte všetky kamene a hrubšie korene. Ťažšie pôdy obohaťte o dávku piesku a ľahšie o kvalitnú a dobre vyzretú kompostovú zeminu. Miesta výsadby si nezabudnite označiť, aby ste ich neskôr na jeseň alebo skoro na jar omylom nekopali. Zároveň budete presne vedieť čo kde máte vysadené a neskôr aj jednoduchšie zhodnotíte čomu sa vo vašej záhrade darilo a čomu nie.

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: Kvetinovecibulky.info

Pin It