Táto menej známa listová zelenina vyniká vysokým obsahom vitamínov a minerálov. Chuťou pripomína lieskové oriešky, využiť ju môžete na rôzne spôsoby.

 

valerianka2019

 

Valeriánka väčšinou dobre prezimuje priamo na hriadke alebo vo vyvýšenom záhone, rovnako aj v nádobách alebo v prázdnom parenisku. Predpokladom toho, aby dobre zvládla zimu je výsev na konci leta alebo začiatkom jesene. Do príchodu mrazov musí byť rastlina pevne zakorenená a mať dostatok listov.


Od toho, kedy presne osivo valeriánky vysejete do pôdy záleží doba zberu. Prvé listy môžete zberať zhruba za dva mesiace od výsevu. Úrodu tak môžete mať k dispozícii koncom jesene a začiatkom zimy alebo po prezimovaní aj skoro na jar. Ak sa rozhodnete pre prezimovanie a jarný zber, pred príchodom silnejších mrazov musíte porast zakryť chvojkou alebo dvojitou bielou netkanou textíliou. Podľa potreby si ale lístky môžete pozbierať aj v zime.


Pestovanie otužilej valeriánky je veľmi jednoduché. V predaji je aj niekoľko kultivarov, ktoré sa vyznačujú často vyššou odolnosťou voči mrazom a často sa vyskytujúcim hubovým chorobám. Rastline vyhovuje slnečné alebo polotienisté miesto s mierne vlhkou, ľahšou pôdou. Osvedčené je jej vysievanie do riadkov. Neodporúčam ju pestovať z neskorých jarných výsev pretože počas dlhších dní tvorí rýchlo kvety.

 


Jednotlivé lístky alebo listové ružice tejto zeleniny môžete využiť na prípravu zdravých šalátov, ozdobiť si nimi môžete jedlá z mäsa alebo zeleniny. Lístky valeriánky výborne chutia napríklad aj po pokvapkaní citrónom.dk

 

Ilustračné foto: Pixabay.com

Pin It