Dôležité je najmä zazimovanie ruží. Keď ste to doteraz nestihli, máte poslednú príležitosť. Korunky stromčekových ruží treba obaliť jutovinou, k ostatným ružiam prihrňte pôdu.

 

koniec jesene2021


Ruže pred zimou strihať nemusíte, stačí keď odstránite suché zvyšky kvetov, prípadne ružové kríky mierne skrátite. Nezabudnite pozakrývať v tomto roku vysadené trvalky, najmä tie chúlostivejšie (napríklad echinaceu). Ochranu potrebujú aj chryzantémy, predovšetkým mladšie jedince. Na zakrytie využite trvácejšie konáriky ihličnanov. Rovnakú prikrývku (alebo netkanú textíliou) doprajte aj novovysadeným vresom. Pomôže im to bezproblémovo prezimovať.
Dajte si záležať aj na dôkladnom zazimovaní byliniek, hlavne tých, ktoré pochádzajú z oblasti Stredomoria. Môžete ich zakryť netkanou textíliou alebo ihličnatými chvojkami, nahrnúť k nim môžete aj suché lístie. Opäť platí, že vynechať by ste nemali hlavne jedince vysadené v tomto roku.


Zo zeleninových hriadok zasa odstráňte pozberové zvyšky a trvácu burinu. Potom sa môžete pustiť aj do rýľovania pôdy. Z miest pod ovocnými stromami čím skôr odstráňte všetko napadané lístie a zvyšky plodov. Dajte preč aj plody, ktoré zostali na stromoch.


Pozornosť žiadajú aj kvetinové záhony. Suchú nadzemnú časť trvaliek teraz strihať nemusíte, poslúži ako zimná ochrana (a zároveň prispejú k tomu, aby záhrada nebola počas zimy úplne prázdna). Odporúčam odstrániť len suché stonky pivoniek a floxov. Z trvalkových záhonov zlikvidujte trvácu burinu, neodstraňujte z týchto miest nafúkané lístie.


Pokiaľ ide o okrasné trávy, hoci sa odporúča vyššie druhy pred zimou pevne zviazať (vietor nerozfúkava po záhrade suché steblá), zaujímavé môže byť aj ich ponechanie bez zviazania. Vďaka srieňu sa potom môžu stať atraktívnou súčasťou záhrady počas zimy. Okrasné trávy sa inak pred zimou nestrihajú. Z trávnatých plôch naďalej odstraňujte všetko lístie, avšak akonáhle začne mrznúť, na trávnik nevstupujte.


Potrebná je aj kontrola pevnosti opôr pri nedávno vysadených okrasných aj úžitkových stromoch. Zabránite tým možnému vyvráteniu týchto drevín počas silného zimného vetra. Kým nastanú zimné dni, nezabudnite tiež priviazať dlhé a odstávajúce výhonky popínavých rastlín k opore.


Posledný krát dobre zavlažte aj nedávno vysadené ihličnany, vždyzelené listnáče a vresy, nezabudnite ani na zeleň v kvetináčoch. Pred príchodom mrazov myslite aj na zakrytie skalky, hlavne v oblastiach, kde nebýva sneh. Aj na to môžete použiť ihličnaté chvojky alebo netkanú textíliu. dk

Pin It