Počas leta bývajú súčasťou terás a dvorov rôzne druhy rastlín, ktoré pochádzajú z oblasti Stredomoria. Ich sezóna však skončila. Ako sa o ne postarať pred zimou?

 

zazimovanie 2021


Väčšina z týchto rastlín vás svojimi kvetmi alebo peknými listami môže potešiť aj počas budúcoročného leta. Stačí ich zazimovať. Ak máte k dispozícii vhodné kryté priestory, bola by škoda tieto rastliny na konci sezóny vyhodiť. Najskôr im doprajte základnú očistu a až potom ich preneste na zimovisko. Vyberte im buď svetlejšie alebo tmavšie miesto s ideálnou teplotou.


Väčšina stredomorských rastlín, ktoré počas leta skrášľujú exteriérové priestory, toleruje teploty okolo 0°C. Vonku by mali zostať čo najdlhšie, pretože tým, že ich vystavíte chladu posilníte ich odolnosť. Pred avizovanými silnejšími mrazmi ich však čo najskôr premiestnite na zimoviská. Ešte predtým odstráňte z kvetináčov burinu a suché listy, prekyprite povrch pôdy, očistite povrch kvetináčov a z rastlín dajte preč odumierajúce listy či zvyšky kvetov.


Dôležité je vedieť, že niektoré zo subtropických rastlín lepšie prezimujú na svetle, iné naopak v tme. Vo všeobecnosti platí, že druhy, ktoré na jeseň zhadzujú listy, potrebujú počas zimy menej svetla až tmu. Tie, ktoré si listy na zimu ponechávajú, žiadajú svetlé zimovisko. Ideálna teplota v miestnosti, kde budete tieto rastliny uchovávať počas zimy, je v rozmedzí od 5-10° C. Požiadavky jednotlivých druhov sa však môžu líšiť a je preto vhodné oboznámiť sa s tým, aké podmienky vyžadujú rastliny, ktoré máte doma.


Pokiaľ ide o konkrétne požiadavky na prezimovanie, tak napríklad oleander najlepšie prezimuje na svetlom mieste, znesie však aj tmavšie miesto. Svetlé zimovisko žiadajú počas zimy aj citrusy, olivovníky, eukalyptus, bugenvilea, agapant, štetkovec, fuksie, myrta, kordylínka, jazmín, mučenka, olovník a ibišteky. Naopak zimovanie v tme obľubuje ľuľok, granátovník, durman, figovník, klerodendron a lantana (vyhovuje jej aj svetlé zimovisko).
Nevyhnutné je sa tiež postarať o zálievku zimujúcich rastlín. Tá by však počas zimy mala byť výrazne obmedzená. Substrát je vhodné udržiavať mierne vlhký až suchší (nie počas dlhej doby). Vyhnúť sa treba jeho dlhodobejšiemu zmáčaniu čo v kombinácii s nižšou teplotou môže rastline škodiť. Miestnosť, kde zimujú rastliny, by sa tiež mala dať občas vyvetrať. dk

Pin It