Krása rozkvitnutých narcisov, tulipánov alebo hyacintov čoskoro pominie. Čo urobiť, aby ste sa kvetmi jarných cibuľovín mohli opäť potešiť v nasledujúcom roku?

 

odkvitajuce cibuloviny


Dôležité je pravidelné odstraňovanie všetkých odkvitnutých kvetov, najlepšie hneď po zaschnutí kvetných lupienkov. Nie je to potrebné u drobných cibuľovín, ale napríklad u modríc je to prospešné, inak by sa rýchlo rozšírili po záhrade.
Časťou chybou je odstraňovanie ešte zelených listov cibuľovín. Prostredníctvom nich však tieto rastliny zhromažďujú potrebné živiny a ukladajú ich do cibúľ. Odstrániť ich môžete až po tom, čo úplne zožltnú a zoschnú.


Tesne pod odkvitnutí treba cibuľoviny ešte poslednýkrát prihnojiť. Použiť na to môžete hnojivo na okrasné cibuľoviny, ktoré bežne dostanete kúpiť. Prihnojovanie je vhodné stihnúť v období, kedy majú rastliny ešte zelené listy. Po odkvitnutí už cibuľoviny netreba ani intenzívnejšie zavlažovať. Vhodné je však z ich okolia odstrániť burinu a opatrne prekypriť povrch pôdy. Zároveň treba z porastu úplne odstrániť aj s cibuľou všetky choré jedince.


Pokiaľ ide o vyberanie cibúľ, tie tulipánové vyberajte raz za dva roky, narcisové za tri až štyri roky. Keď by ste cibule z pôdy nevybrali, zatiahli by hlbšie do pôdy a rastliny by postupne prestali kvitnúť. Vhodné obdobie na vybratie cibúľ je v období, kedy rastlinám úplne uschnú listy. dk

Pin It