Uhorka je jednou z najviac obľúbených plodových zelenín. Vypestovať si jej chutné a šťavnaté plody môžete jednoducho v záhrade alebo na slnečnej terase.

 

uhorky 2021

 

Osivo uhoriek si môžete vysiať koncom apríla alebo najlepšie v prvej polovici mája na pripravené záhony do pôdy, ktorá je dostatočne zohriata slnkom. Osvedčené je pestovanie uhoriek v riadkoch alebo dvojriadkoch, od seba by rastliny mali byť vzdialené asi 10 cm. Vysievajte plytkejšie, do hĺbky asi 3 cm. Semená uhoriek je dobré pred výsevom namočiť na pár hodín do misky s vodou. Podporí to ich rýchlejšie vyklíčenie, najmä v oblastiach so suchšou pôdou. Prvé klíčne lístky sa na povrchu pôdy objavia približne za 7 dní od výsevu.


Počas mája si však môžete na trhoviskách a v záhradníctvach zakúpiť aj predpestované priesady uhoriek. Vyhnete sa výsevu a odpadne neistota, či vysiate semená vzídu. Malé priesady uhoriek sú ideálne aj na výsadbu do vegetačných nádob, ktoré by mali byť hlbšie a stabilnejšie. V ponuke nájdete predpestované sadenice uhoriek nakladačiek, takisto uhorky šalátovky do voľnej pôdy alebo skleníka.


Uhorkám sa darí na slnečných a teplejších miestach s výživnou, vlhkou a priepustnou pôdou. Počas rastu vyžadujú veľa vlahy, dôležitá je ich pravidelne zavlažovať priamo ku koreňom (nie na listy alebo stonky) a prihnojovať kvalitným viaczložkovým hnojivom na plodovú zeleninu. Nevyhnutné je priebežne kypriť pôdu okolo rastlín a likvidovať burinu.


Osvedčené je vertikálne pestovanie uhoriek, napríklad na natiahnutej sieti. Výsledkom sú zdravšie a bohato olistené rastliny, vyššia a kvalitnejšia úroda. Plody navyše nebývajú pri tomto spôsobe pestovania znečistené. Vyššiu úrodu uhoriek podporí pravidelnejší zber plodov. Optimálna dĺžka plodov uhoriek nakladačiek v čase zberu je 5 – 15 cm, v prípade šalátových uhoriek 15 – 30 cm alebo viac.


Pokiaľ ide o ďalšiu starostlivosť, nožnicami odstraňujte suché alebo choré listy, prípadne celé choré rastliny. Porast uhoriek pravidelne kontrolujte a keď nájdete príznaky chorôb alebo stopy po škodcoch, čo najrýchlejšie zasiahnite vhodným prípravkom. Pred veľmi silným slnečným úpalom počas leta môžete porast ochrániť tienením, napríklad bielou netkanou textíliou. dk

Pin It