Helénium je typická kvitnúca trvalka neskorého leta a začiatku jesene. Má viacero pekných kultivarov so žltými, oranžovými alebo bordovými kvetmi.

 

helenium2020

 

V predaji je táto trvalka počas celého leta, po kúpe si ju hneď môžete vysadiť. Dajte však pozor na to, aby ste rastlinu vysádzali s neporušeným koreňovým balom. Šanca na rýchle prijatie bude vyššia. Nezabudnite do skupiny vysádzať vždy aspoň 3- 5 kusov, v čase kvitnutia sa potom budete nadchýnať krásnym trsom. V sortimente nájdete vyššie, stredne vysoké aj nižšie druhy, podľa výšky rastu túto trvalku umiestnite aj na záhone (vyššie kultivary do pozadia a nižšie do popredia). Hodí sa do mestských aj vidieckych kvetinových záhonov, pre pestovanie v nádobách nie je táto trvalka ideálna.


Helénium najkrajšie kvitne na slnečných miestach, menej vhodný je polotieň. Potrebná je aj vlhká, priepustná a výživná pôda. Neodporúčame pestovať helénium v suchších alebo naopak zmáčaných pôdach, nebude sa mu tu dobre dariť. Vitalitu rastliny podporí v najhorúcejších letných dňoch intenzívnejšia závlaha. Bohaté kvitnutie docielite aj tým, že rastlinu na jar a počas leta prihnojíte viaczložkovým hnojivom. Nezabudnite tiež odstraňovať odkvitnuté kvety, dočkáte sa skoro ďalších.


Po krátkom čase sa táto trvalka v ideálnych podmienkach pekne rozrastie. Ak ju budete chcieť zmladiť alebo presadiť na iné miesto, urobte tak v jarných mesiacoch, v čase, kedy vyrastajú nové výhonky.
Vzhľadom na to, že ide o jedovatú rastlinu, bude lepšie nepestovať ju v záhradách, v ktorých sa hrávajú deti. Pri práci s ňou si tiež nikdy nezabudnite umyť ruky.dk

Pin It