K letu patrí aj vôňa rozmarínu, ktorá pripomína prázdninové dni strávené v stredomorských krajinách. Na akom mieste sa rozmarín rozrastie a prežije niekoľko rokov?

 

rozmarín2020

 

Rozmarín (Rosmarinus officinalis) prosperuje na teplejších, slnečných a suchších miestach. Ak chcete, aby sa tejto typicky stredomorskej bylinke u vás darilo, zabezpečte jej dostatok svetla zo všetkých strán. Nedarí sa jej v tieni, v polotieni síce rastie má krajšiu vňať ale tá môže byť menej aromatická. Citlivo reaguje na vlhké pôdy preto túto bylinku nesaďte do blízkosti častejšie zavlažovaných rastlín. Ideálne miesto nájdete v blízkosti múrov, ktoré v lete kumulujú teplo a v zime zasa chránia. Pôda by mala byť priepustná, s obsahom piesku.


Ak má rozmarín splnené uvedené podmienky, rýchlo a bohato sa rozrastá. Vytvára rozložitejšie kríky, ktoré pôsobia v záhradnom priestore veľmi atraktívne. Hodí sa nielen do tradičných vidieckych ale aj moderných mestských záhrad. Pestovať túto rastlinu môžete aj v priestrannejších terakotových črepníkoch. Ani vtedy nezabudnite, že potrebuje umiestnenie na plnom slnku. Pred zimou črepníky premiestnite do chladného a nevykurovaného priestoru. Von ich opäť vyneste skoro na jar.


Starostlivosť o rozmarín je veľmi jednoduchá. Dôležité je rastlinu po zasadení (najlepšie ešte v lete) dobre zalievať, aby sa čo najrýchlejšie zakorenila, neskôr už zavlažovanie nie je potrebné. Pred príchodom prvej zimy je tiež nevyhnutné nahrnúť do oblasti koreňov suché lístie a zakryť rastlinu netkanou textíliou.


Priebežne počas sezóny odporúčame rozmarín strihať, vďaka tomu sa pekne rozkonári. Rozmarínovú vňať môžete použiť napríklad pri príprave mnohých jedál, ktoré ochutí a dodá im typickú korenistú vôňu.


Počas leta si môžete rozmarín rozmnožiť polovyzretými odrezkami. Zakorenia v substráte určenom na rozmnožovanie, následne môžete nové rastliny rozsadiť do menších črepníkov. dk

Pin It