Najlepšie začiatkom júla, tesne pred kvitnutím alebo aj počas kvitnutia. Zbierajte ich len v dňoch, kedy je sucho a slnečno, levanduľové kvety by počas zberu nemali byť vlhké.

 

zberlevandule2020

 


Jednotlivé stonky so súkvetiami strihajte pomocou ostrých nožníc a ideálne postupne. Nevytrhávajte ich, poškodili by ste rastliny. Stonky by kvôli lepšej manipulácii mali mať dĺžku aspoň 10-15 cm, prestrihnite ich tesne nad husto olistenou časťou kríka.


Nastrihané súkvetia ukladajte do prútených košíkov, prípadne si hneď vytvorte malé kytičky a pevne zaviažte motúzom. Levanduľové kytičky po zbere zaveste (dolu kvetmi) do tienistého, suchšieho a vzdušného priestoru. Vyhnite sa vlhkým miestam a tým, kde počas dňa dopadajú priame slnečné lúče. Tie by spôsobili nepekné vyblednutie jednotlivých kvetov.


Počas teplejších letných dní obvykle levanduľové kvety veľmi rýchlo vyschnú. Po vysušení ich čo najrýchlejšie uskladnite na suchšom a tmavom mieste, zabránite ich znehodnoteniu. Príjemne voňavé levanduľové kytičky môžete použiť na dekoráciu svojej domácnosti alebo podarovať. Možnosti využitia sú samozrejme oveľa širšie. dk

Pin It