Ide o krásnu a nenáročnú drevinu, ktorá sa stále viac objavuje v záhradách. Okrem toho, že krášli každoročne prináša bohatú úrodu. V ponuke sú už aj viaceré kultivary.

 

muchovnk2020

 


Najznámejšie sú rozložitejšie rastúce formy muchovníkov, ktoré sú obľúbenou súčasťou moderných záhradných kompozícií. Zaujímavé na nich je to, že vytvárajú nižšie viackmenné stromy. Po čase však môžu zabrať pomerne veľký priestor a preto je potrebné už pri výsadbe počítať s dostatkom miesta. Okrem týchto sú v ponuke záhradníctiev aj stĺpovito rastúce kultivary kompaktnejšieho tvaru (napríklad kultivar OBELISK). Keďže nezaberú veľa miesta, uplatnia sa skôr v menších záhradách. Dostupné sú tiež stromčekové formy muchovníkov, čiže rastliny s korunkou a kmienkom.


Muchovník (Amelanchier), označovaný aj názvom aljašská čučoriedka, sa pestuje najmä pre plody sústredené v menších strapcoch. Najviac sa ich objavuje na dvoj a trojročných výhonkoch. Už na prvý pohľad pripomínajú čučoriedky, sú tmavomodré až modro fialové, so sladkou a šťavnatou dužinou. Vyznačujú sa vyšším obsahom vitamínov a rastlinných farbív antokyánov, ktoré majú mimoriadne priaznivé účinky na ľudský organizmus.
Muchovník začína bohato plodiť zhruba v druhom roku po vysadení, postupne sa množstvo plodov zvyšuje. Jeho prednosťou je dlhovekosť, na ideálnom mieste vás preto každoročne v júni alebo začiatkom júla poteší veľkou úrodou. Hoci najlepšie chutia plody čerstvé, dajú sa aj spracovávať a vyrobiť si z nich môžete napríklad džem, či sirup.


Pestovanie muchovníka nie je zložité, na rozdiel od podobnej čučoriedky muchovník nepotrebuje kyslejšiu pôdu. Vyhovuje mu bežná ľahšia (prípadne aj mierne kyslá) záhradná zemina, bohato zásobená kompostom. Nedarí sa mu vo veľmi suchých, štrkovitých, zasolených alebo trvale zmáčaných pôdach, ani v blízkosti rôznych plytko koreniacich drevín. Muchovník obľubuje slnečné miesta, plody potom najlepšie dozrievajú, znesie aj polotieň. Dôležitý je dostatok vlahy, predovšetkým novo vysadené kry treba neustále zavlažovať. Neskôr po zakorenení toleruje aj sucho. Zároveň výborne odoláva aj nižším teplotám.


Pestovanie muchovníka sa nezaobíde bez rezu. Tesne po výsadbe odporúčame zrealizovať výchovný rez a neskôr, vždy v jarných mesiacoch rez udržiavací. V rámci neho je dôležité odstraňovať veľmi staré a suché výhonky, takisto tie, ktoré vyrastajú z koreňov a odporúčame ker presvetľovať. Nie je to zložité, princíp rezu si rýchlo osvojíte.


Muchovník má aj vysokú okrasnú hodnotu. Skoro na jar kvitne bielymi kvetmi a počas jesene sa jeho listy sfarbujú do výrazných oranžových až sýtočervených odtieňov. Umiestniť ho preto môžete aj do okrasnej výsadby. Ak ho ešte v záhrade nemáte, počas celého vegetačného obdobia si ho môžete s kompaktným koreňovým balom vysadiť. dk

Pin It