Ak nemáte záhradu na pestovanie jahôd môžete využiť aj slnečný balkón alebo terasu. Jahody nie sú príliš náročné na pestovanie, so starostlivosťou vám pomôžu aj deti.

 

jahodynadoba2020

 

Hoci pri pestovaní v nádobách nedocielite tak bohatú úrodu ako keby ste jahody pestovali na záhonoch, určite odporúčam vyskúšať to. Na pestovanie v nádobách sa hodí niekoľko odrôd jahôd s prevísajúcimi výhonkami, napríklad Rosana, Camara alebo Mara de Bois. Väčšinou sú sadenice označené aj touto informáciou, poradiť vám môže aj zamestnanec záhradného centra. Objednať si vhodné odrody môžete aj z internetových záhradníctiev.


Vysadiť si jahody môžete do nádob na jar alebo aj počas leta. Vysádzajte len kvalitné, vitálne sadenice s bohatým, kompaktným a neporušeným koreňovým balom. Zvoľte dostatočne priestranné vegetačné nádoby (hlboké aspoň 30 cm), vybrať si môžete aj praktické závesné, ktoré vám na balkóne, či terase pomôžu ušetriť miesto. Zaujímavá je aj vertikálna výsadba jahôd a vytváranie netradičných zelených stien z nich. Nezabudnite na čerstvý záhradnícky substrát, kompostovú zeminu (pridajte trochu čistej rašeliny) alebo hotový substrát, ktorý je určený na pestovanie jahôd. Vhodný substrát by mal mať vždy mierne kyslú reakciu.


Pokiaľ ide o pestovanie, dôležité je jahodám dopriať najmä dostatok vlahy, substrát by mal byť stále mierne vlhký, nie však premáčaný. Dôležité je aj pravidelnejšie prihnojovanie, použiť odporúčam hnojivo pre jahody. Prísun živín sa odzrkadlí v atraktívnejšom vzhľade rastliny. Priebežne tiež treba odstraňovať žlté, suché alebo poškodené listy. V horúcich a suchších letných dňoch môžete rastliny jemne orosiť vodou, prospeje im to.
Pred zimou nádoby uložte do debničky vystlanej suchým lístím, takto najlepšie prezimujú a na jar ich opäť môžete vyložiť alebo zavesiť von.dk

Pin It