Plody tekvíc sa zbierajú v septembri alebo v októbri. V čase zberu by mali byť dostatočne vyzreté, šupka musí byť čo najtuhšia.

 

tekvice dozretie

So zberom plodov tekvíc sa poponáhľajte, najlepšie ak to stihnete do prvých mrazov. Ak nestíhate a sú ohlásené chladnejšie dni, plody zakryte netkanou textíliou. Najlepším signálom, že treba zberať, sú jemné trhlinky okolo stopky a tiež to, že stopka nad plodom začína drevnatieť. Vo všeobecnosti platí, že najzrelšie sú plody, ktoré sa nachádzajú bližšie k miestu, odkiaľ stonka vyrastá z pôdy.


Tekvice zbierajte vždy tak, že na každom plode ponecháte aj asi 5 cm dlhú stopku, neodporúčam odstraňovať ju úplne, tesne nad plodom. Následne plody umiestnite na teplejšie, slnečné a vzdušné miesto, ktoré bude kvalitne ochránené pred dažďom. Tu ich nechajte ležať a dozrievať asi týždeň. Nádherne sfarbené plody tekvíc samozrejme môžete nechať takto odpočívať aj dlhšie, stanú sa potom súčasne peknou jesennou dekoráciou.
Plody tekvíc bude následne až do doby ich spracovania vhodné skladovať na suchom, vzdušnom a teplejšom mieste v miestnosti s teplotou okolo 20 °C. Nie je vhodné umiestňovať ich do tmavej alebo vlhkej pivnice, hoci sa to často robieva. Tu je ich životnosť krátka.dk

 

Pin It