Patrí k trendovej a vyhľadávanejšej listovej zelenine. Ešte aj v tomto období vám môže poskytovať úrodu listov, ktoré si pripravíte podobným spôsobom ako špenát.

 mangold


Mangold je treba každoročne na jar vysievať priamo do voľnej pôdy. Vyhovujú mu slnečné aj polotienisté miesta s výživnou a mierne vlhkou pôdou. Za predpokladu pravidelného prísunu vlahy a živín počas leta bude bezproblémovou rastlinou, ktorá vám poskytne množstvo listov až do neskorej jesene. Nebýva napádaný chorobami ani škodcami a z tohto dôvodu je vhodný aj pre ekologickejšie záhradníčenie.


Pestovať túto zeleninu môžete aj vo vyvýšených záhonoch a dokonca aj vo väčších kvetináčoch na balkónoch a terasách. V oblastiach s miernou klímou dokáže mangold prezimovať aj priamo na hriadke. Pred príchodom zimy však treba k rastlinám nahrnúť suché lístie alebo ich zakryť netkanou textíliou. Na jar po oteplení potom môžete využiť prvé listy.


Mangold má viacero odrôd a vybrať sa dajú aj také, pre ktoré je typické nápadné sfarbené listových stopiek. Tieto môžete bez obáv zakomponovať aj do kvetinových záhonov, kde budú pekne dopĺňať kvitnúce okrasné druhy. Rastlina by tiež nemala chýbať v žiadnej zmiešanej zeleninovej výsadbe.


Z dospelej rastliny mangoldu treba pravidelne zberať mladé listy zhruba zo stredu rastliny. Odstránené listy dokáže mangold rýchlo nahradiť novými. Dôležité je však nechať listové srdiečko nepoškodené. Listy môžete využiť do šalátov, dajú sa zapekať alebo podávať ako príloha k jedlám. dk

Pin It