Vysadili ste si už cibuľoviny kvitnúce na jar? Zaliali ste vysadené jahody, dreviny a vresy? Na čo ďalšie by ste mali v týchto dňoch vo svojej záhrade myslieť?

jesenprace20


Aj počas októbra môžete vysádzať rôzne druhy okrasných drevín s výnimkou tých teplomilnejších. Začiatok októbra je vhodný na výsadbu vždyzelených listnáčov a ihličnanov, opadavé kry a stromy môžete vysádzať až do novembra. Teraz si môžete zaobstarať a vysadiť aj nové ruže a založiť úplne nový živý plot či stenu z popínavých drevín. V suchších a slnečných dňoch vysadené dreviny zalievajte, dajte ale pozor na premokrenie substrátu.


Nezabudnite tiež pravidelne čistiť trávnik od napadaného lístia, zároveň mu do polovice mesiaca dodajte živiny prostredníctvom kvalitného jesenného hnojiva. Napadané lístie zberajte aj z hladiny jazierka a zo skaliek. Zostať môže medzi pôdopokryvnou zeleňou a pod živými plotmi.


Ak vám odkvitli gladioly a zožltla im nadzemná časť, môžete vybrať z pôdy ich hľuzy. Priebežne tiež odstraňujte odkvitnuté kvety trvalkám, ružiam a drevinám, ktoré kvitli na konci leta. Odstrániť zo záhonov môžete odkvitnuté letničky, prípadne odstrihnúť suchú nadzemnú časť trvaliek. Ak si chcete založiť nový trvalkový záhon urobte tak v týchto dňoch. Staršie trsy trvaliek si v tomto mesiaci môžete rozdeliť, tým zmladiť a rozsadiť na nové miesta.


Subtropické rastliny, ktoré ozdobovali vaše terasy, dvory a záhrady treba teraz včas a správne zazimovať. Oboznámte sa s požiadavkami jednotlivých druhov pretože niektoré potrebujú zimovať na svetle, iné v tme. Vždy by ale malo ísť o chladné miesto, kde neklesne teplota pod bod mrazu. Nezabudnite dnu preniesť aj izbové rastliny.


V úžitkovej záhrade pozbierajte posledné plody rajčín, paprík, cukiet a patizónov, rastliny môžete následne zlikvidovať. Pribežne ak treba zavlažte porasty špenátu, mizuny, valeriánky a rukoly, ktoré ste vysiali koncom leta. Pripraviť si tiež môžete záhon na výsadbu cesnaku, priaznivá doba nastane v dňoch, kedy sa výraznejšie ochladí. Vysádzať tiež môžete až do začiatku novembra ovocné stromy a kry. dk/foto: Kvetinovecibulky.info

Pin It