Hortenzie sa pestujú najmä kvôli krásnym súkvetiam. V sortimente týchto obľúbených záhradných rastlín však nájdete aj také, ktoré sa pýšia nádhernými listami.

hortenziadubolista

 


K takýmto patrí hortenzia dubolistá (Hydrangea quercifolia). Typické sú pre ňu sviežozelené listy v tvare duba, ktoré sa počas jesenných mesiacov sfarbujú postupne do červena, jemne fialova až hneda. Celá táto nádhera pritom netrvá krátko.


Rastlina je v predaji počas jesenných mesiacov, v ponuke drevín ju nemožno, vďaka sýto farebným listom, prehliadnuť. Má niekoľko kultivarov, okrem listov ju začiatkom leta ozdobujú aj postupne rozkvitajúce kvety. V ideálnych podmienkach dorastá tento druh do výšky asi 1,5m.


Hortenzia dubolistá prosperuje v polotieni s mierne kyslou a vlhkejšou, nie premáčanou pôdou. Nedarí sa jej na slnečných ani suchších miestach. Vyhradiť jej treba vždy dostatok miesta, zvykne sa rozrásť do šírky. Netreba ju strihať, na konci zimy vždy stačí odstrániť suché alebo poškodené výhonky. V záhrade môže byť hodnotou raritou, bežne sa totiž nepestuje. Hodí sa do moderných aj vidieckych záhrad a jej atraktivita rastie s vekom. dk

Pin It